İlk kez rakiplerimizle aynı çizgiden yarışa başlıyoruz...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan

#YenilikteBenDeVarım

Türkiye’nin 60 yıllık yerli otomobil hayali nihayet gerçekleşiyor. Bursa Gemlik’te haralar bölgesinde kurulacak fabrikanın temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Fabrikanın 18 ayda tamamlanması öngörülüyor. TOGG Girişim grubu tarafından 22 milyar liralık yatırımla tamamlanması öngörülen fabrikada ilk aracın 2022 yılında yola çıkması hedefleniyor. Yaklaşık 4 bin 300 kişinin istihdam edileceği fabrikada ilk etapta SUV segmenti 5 farklı araç üretilecek. Türkiye’nin ‘Devrim’ ile başlayan yerli otomobil hayali 60 yıl sonra nihayet ete kemiğe bürünüyor. Peki, yerli otomobil neyi ifade ediyor?

-Öncelikle otomotivde gücünü dünyaya ispat eden Türkiye’yi bu alanda bağımlılıktan kurtarıyor.

-Konvansiyonel üretimde elde edilen başarı ve tecrübe yeni nesil teknolojik üretime aktarılıyor.

-Türkiye rakipleri ile bir yarışa ilk defa aynı start çizgisinde başlıyor.

-Yerli tamamen elektrikli yeni nesil araç Türk mühendisliğinin de ulaştığı seviyeyi perçinlemiş oluyor.

★★★

Diğer yandan çeşitli çevrelerce eleştirilen yerli otomobil üretiminin ne kadar doğru ve geleceğe dönük vizyon bir proje olduğu pandemi sürecinde görülmüş oldu.

Şöyle ki; pandemi öncesi otomotivdeki değişim ve dönüşüm yıkıcı’ olarak tanımlanmış, dünyada bundan böyle daha çok akıllı teknolojilerle donatılmış toplu taşıma araçlarına yönelineceği vurgulanmıştı. Bu sav ve öngörü COVID-19 ile birlikte rafa kalktı. Şimdi yeni trend bireysel taşıma araçları.

★★★

Yüzde 100 kapasite ile çalışan fabrikalar alınan önlemler nedeniyle pandemi öncesinin ancak yüzde 80’i kadar üretim yapabiliyor.

Gelinen noktada pandemiden en çok etkilenen otomotiv, normalleşmeyle beraber aynı oranda yükselişe geçti. Bugün ülkemizde bulunan ana sanayilerden yeni araç almak istediğinizde fiyatı net olmamakla beraber 3 ay sonrasına sıra veriliyor. İkinci el piyasasında araçlar peynir ekmek gibi satılıyor. Fiyatlar bir yıl öncesine göre neredeyse yüzde 100 artmış durumda. Tam da bu noktada yerli otomobili önemsiyoruz.

★★★

Yerli araç ülkemiz için çok büyük anlam ifade ediyor kuşkusuz ama Bursa için anlamından da söz etmeden geçemeyeceğim. Türkiye’nin Detroit’i olarak anılan Bursa’nın tercih edilmesi, kentin otomotiv endüstrisindeki başarısını taçlandırmış oldu. Ar-Ge merkezleriyle endüstrinin sürekli kendini geliştirmeye dönük çabaları meyvesini verdi. Yerli oto Bursa’ya, Bursa yerli otoya çok şey katacaktır. Endüstri istihdam konusunda yine bir fedakârlığa hazır olmalı. Bu yönünü çok kimse anlatmaz.

Eskiden yan sanayi olarak adlandırdığımız yeni tanımıyla otomotiv endüstrisi sektörün öncü firmalarının istihdam rezervidir aynı zamanda. Ana sanayinin gerek mavi gerekse beyaz yaka çalışanı otomotiv endüstrisi tarafından sağlanır. Yerli otomobil için alınacak 4 bin 300 çalışan için de durum farklı olmayacaktır.

★★★

Yerli otoya ilginin hayli fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. TOGG kurumsal, temel atma öncesi sosyal medya hesaplarından oluşturduğu bir uygulama ile ‘yeniliktebendevarım’ etiketi ile paylaşım yapanların isimlerinin kapsüller içinde temele atılacağını duyurdu. Bir günde yaklaşık 500 bin kişi yenilikte bende varım dedi.

★★★

Bugün Avrupalı tüketici Türkiye’de üretilen bir aracı tercih eder hale geldiyse ki geldi yerli otomobilin de yolu açık, geleceği aydınlıktır. Kuşkunuz olmasın...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar