Sadece kebap yetmez...
Geçen hafta, Adana Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün, “Adana Valisi Süleyman Elban, Karataş ilçesinde kazı çalışmaları devam eden Magarsus Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu” başlığıyla geçtiği bülten, DÜNYA Adana Temsilciliği olarak yeni valiye bir önceki hafta gerçekleştirdiğimiz ziyaretteki sözlerini hatırıma getirdi. Vali Elban, kültür-sanat ve turizm konusuna özellikle eğileceğinin işaretlerini verdi.
10 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanan valiler kararnamesi ile Adana Valisi Mahmut Demirtaş Mardin’e, Ağrı Valisi Süleyman Elban da Adana’ya atandı. Hem tanışmak hem de Adana için ilk izlenimlerini, planlarını, hedeflerini öğrenmek için makamında ziyaret ettiğimiz Vali Elban, bu şehre yeni gelen herkes gibi kentin potansiyeline dikkat çekti: “Adana’yı iyi bilmiyorum, daha önce birkaç kez ziyaret için gelmiştim. Şehrin potansiyelinin yüksek olduğunu biliyordum ama bu kadar yüksek olduğunu geldikten sonra gördüm. Hem ticari hem sanayi hem de tarımsal açıdan çok büyük bir potansiyele sahip. Aslında hiç işlenmemiş ciddi de bir kültür-sanat ve turizm potansiyeli var.”
Sanayi ve tarımı güçlü olmasına karşın bu alanlarda da çeşitli problemler bulunduğu ve bir dönüşüm gerektiğini dile getiren Vali Elban, asıl pek değerlendirilmeyen kültür-sanat ve turizm ayağını şu sözlerle anlattı; “Adana’nın çok ciddi bir kültürel alt yapısı var. Hem kültürel hem de eğitim anlamında çok zengin bir şehir. ‘Gelen sadece kebap yesin gitsin’ şeklinde turizm olmaz. Buraya gelen insanın gözünün, gönlünün, ruhunun, midesinin doyarak gitmesi lazım. Burada alışveriş, yanında sanatsal ve kültürel faaliyetler konusunda yapılması gerekenler var. Kalıcı bir turizm faaliyeti oluşturmak gerekiyor. Gelen insanlara başka şeyler de sunmalıyız. Gezip görebileceği yerleri artırmamız lazım. Ayrıca, buranın üç kuşak gerisine gidiyorsunuz, ABD’de okumuş. Onlar biraz geride duruyor. Bunların biraz ön plana çıkması, kültür ve sanatın merkezi olduğunu göstermesi için şehre katkı sunması gerekiyor.”
Görev süresi boyunca kentin kültür-sanat ve turizm potansiyelini yukarıya taşıyacak çalışmaları ön planda tutacağını anlatan Vali Elban’ın yol haritası hazır: “Kent merkezinde Tepebağ Höyüğü’nde devam eden çalışmaları sürdüreceğiz. Tarihi Tepebağ Lisesi’nde yürütülen restorasyon çalışmalarını tamamlayacağız. Ulu Cami, Yağ Cami, Tarihi Taş Köprü, Varda Köprüsü, Karataş’ta Magarsus Antik Kenti, Yumurtalık’ta Ayas Antik Kenti, Kozan’da Anavarza Kalesi, Ceyhan’da Yılan Kale’yi ziyaret eden turist sayısının artması için tanıtım faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Aladağ’da Küp Şelaleri ile diğer doğal güzelliklerimizin bilinirliğini artıracak ve ilimizin turizm girdilerindeki göstergelerini müspet yönlü yükseltecek çalışmalar yürüteceğiz. Kebap, pamuk ve şalgamla başlatılan coğrafi işaret ve patent çalışmalarını, önümüzdeki süreçte de tüm hızıyla sürdürecek; Adana’nın turizm pastasından aldığı payı ve turizm çeşitliliğini artırarak ilimizi, ülkemizin önemli turizm destinasyonlarından biri haline dönüştüreceğiz.”
Vali Elban’ın Adana’da düzenlenen festival ve fuar etkinlikleri için de planları var: “Uluslararası Adana Lezzet Festivali, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Uluslararası Sabancı Tiyatro Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı Adana’yı Torosların ötesine taşıyan ve bilinirliği ülkemiz sınırlarını aşan Adana markası festivallerdir. Normalleşme süreciyle birlikte, kontrollü sosyal hayat adı verilen bu dönemde belirtilen kurallar dâhilinde fuarlarımızın, festivallerimizin gerçekleşmesini sağlayacağız.”
Valimizin tarımdan sanayiye, ticaretten turizme, eğitimden sağlığa, kültür-sanattan bilim ve teknolojiye, Adana’nın tüm göstergelerini ülke sıralamalarında üst sıralara taşımak için fikirleri var ve projeleri hazır. Diliyoruz ki yeni valimiz görev süresi içerisinde tüm projelerini hayata geçirir, bizler de buna tanıklık ederiz.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.