Sadece kebap yetmez...

Selçuk ALTUN
Selçuk ALTUN Adana Notları

Geçen hafta, Adana Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün, “Adana Valisi Süleyman Elban, Karataş ilçesinde kazı çalışmaları devam eden Magarsus Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu” başlığıyla geçtiği bülten, DÜNYA Adana Temsilciliği olarak yeni valiye bir önceki hafta gerçekleştirdiğimiz ziyaretteki sözlerini hatırıma getirdi. Vali Elban, kültür-sanat ve turizm konusuna özellikle eğileceğinin işaretlerini verdi.

10 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanan valiler kararnamesi ile Adana Valisi Mahmut Demirtaş Mardin’e, Ağrı Valisi Süleyman Elban da Adana’ya atandı. Hem tanışmak hem de Adana için ilk izlenimlerini, planlarını, hedeflerini öğrenmek için makamında ziyaret ettiğimiz Vali Elban, bu şehre yeni gelen herkes gibi kentin potansiyeline dikkat çekti: “Adana’yı iyi bilmiyorum, daha önce birkaç kez ziyaret için gelmiştim. Şehrin potansiyelinin yüksek olduğunu biliyordum ama bu kadar yüksek olduğunu geldikten sonra gördüm. Hem ticari hem sanayi hem de tarımsal açıdan çok büyük bir potansiyele sahip. Aslında hiç işlenmemiş ciddi de bir kültür-sanat ve turizm potansiyeli var.”

Sanayi ve tarımı güçlü olmasına karşın bu alanlarda da çeşitli problemler bulunduğu ve bir dönüşüm gerektiğini dile getiren Vali Elban, asıl pek değerlendirilmeyen kültür-sanat ve turizm ayağını şu sözlerle anlattı; “Adana’nın çok ciddi bir kültürel alt yapısı var. Hem kültürel hem de eğitim anlamında çok zengin bir şehir. ‘Gelen sadece kebap yesin gitsin’ şeklinde turizm olmaz. Buraya gelen insanın gözünün, gönlünün, ruhunun, midesinin doyarak gitmesi lazım. Burada alışveriş, yanında sanatsal ve kültürel faaliyetler konusunda yapılması gerekenler var. Kalıcı bir turizm faaliyeti oluşturmak gerekiyor. Gelen insanlara başka şeyler de sunmalıyız. Gezip görebileceği yerleri artırmamız lazım. Ayrıca, buranın üç kuşak gerisine gidiyorsunuz, ABD’de okumuş. Onlar biraz geride duruyor. Bunların biraz ön plana çıkması, kültür ve sanatın merkezi olduğunu göstermesi için şehre katkı sunması gerekiyor.”

Görev süresi boyunca kentin kültür-sanat ve turizm potansiyelini yukarıya taşıyacak çalışmaları ön planda tutacağını anlatan Vali Elban’ın yol haritası hazır: “Kent merkezinde Tepebağ Höyüğü’nde devam eden çalışmaları sürdüreceğiz. Tarihi Tepebağ Lisesi’nde yürütülen restorasyon çalışmalarını tamamlayacağız. Ulu Cami, Yağ Cami, Tarihi Taş Köprü, Varda Köprüsü, Karataş’ta Magarsus Antik Kenti, Yumurtalık’ta Ayas Antik Kenti, Kozan’da Anavarza Kalesi, Ceyhan’da Yılan Kale’yi ziyaret eden turist sayısının artması için tanıtım faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Aladağ’da Küp Şelaleri ile diğer doğal güzelliklerimizin bilinirliğini artıracak ve ilimizin turizm girdilerindeki göstergelerini müspet yönlü yükseltecek çalışmalar yürüteceğiz. Kebap, pamuk ve şalgamla başlatılan coğrafi işaret ve patent çalışmalarını, önümüzdeki süreçte de tüm hızıyla sürdürecek; Adana’nın turizm pastasından aldığı payı ve turizm çeşitliliğini artırarak ilimizi, ülkemizin önemli turizm destinasyonlarından biri haline dönüştüreceğiz.”

Vali Elban’ın Adana’da düzenlenen festival ve fuar etkinlikleri için de planları var: “Uluslararası Adana Lezzet Festivali, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Uluslararası Sabancı Tiyatro Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı Adana’yı Torosların ötesine taşıyan ve bilinirliği ülkemiz sınırlarını aşan Adana markası festivallerdir. Normalleşme süreciyle birlikte, kontrollü sosyal hayat adı verilen bu dönemde belirtilen kurallar dâhilinde fuarlarımızın, festivallerimizin gerçekleşmesini sağlayacağız.”

Valimizin tarımdan sanayiye, ticaretten turizme, eğitimden sağlığa, kültür-sanattan bilim ve teknolojiye, Adana’nın tüm göstergelerini ülke sıralamalarında üst sıralara taşımak için fikirleri var ve projeleri hazır. Diliyoruz ki yeni valimiz görev süresi içerisinde tüm projelerini hayata geçirir, bizler de buna tanıklık ederiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
BES’te hedef 1 trilyon 06 Aralık 2023