Yapay zekayı çok yanlış anladık
Ana mesajın etkisini kaybetmemek adına bu yazıyı kısa tutacağım. Köşeyi takip edenlerin bildiği gibi bir süredir Yapay Zekâ üzerine yazıyorum. Fakat konuya dair yaygın bir temel hatayı ele almak bugüne kadı: YZ’yi insan merkezci tasavvur ediyoruz. Çoğu kişi YZ’nin insan zekasına benzeyeceğini ve bu anlamda insandan daha iyi olacağını zannediyor. Bu büyük yanılgının sebebi, muhtemelen “yapay” sözcüğü. İnsan zekasının yapayını yapmaya çalıştığımız algılanıyor. Durum pek öyle değil.
YZ insan zihnini birebir aynı şekilde modelleme-simüle etme amacına sahip değil. Yakında dolaşımda çok daha fazla sayıda “zeki robotlar” göreceksiniz ama bunlar insan zekâsı ile aynı zekaya sahip olmayacaklar. YZ’nin insana göre üstün olduğu, daha da olacağı temel parametreler: bellek kapasitesi, proses işleme hızı ve işlenen verinin boyutları. Ama insan zekasını bilinç, sezgi, duygular, soyut düşünme, hayal kurma, deneyimlerden öğrenme gibi bilişsel özelliklerde muhtemelen hiç geçemeyecek. Gerek var mı?
Mesele daha iyi bir insan zekâsı yaratmak değil. Bu yeni varlığın anılarının olması, duygulanması, gelecek planları yapması, hayal kurması şart değil. Zamanla kendine özgün bir dil yapısı, öğrenme şekli, ontolojisi hatta epistemolojisi olacak. Daha da ileri gidelim, bugünkü matematik yerine yeni bir matematik ile çalışacak büyük olasılık. Kuantum işlemciler üzerinden konu ilerleyecek. O yüzden insan zekasının suni döllenmesini anımsatan Yapay Zekâ yerine Makine Zekâsı demek çok daha isabetli olur.
Asıl soru şu: bu yeni varlık bazı konularda insan zekasını yaklaşamasa dahi üstün olduğu parametrelerden dolayı varoluşsal bir tehdit olabilir mi insan oğlu için?
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.