Yumurtalarınız kaç sepette?
ABD, İran’ın nükleer kapasitesini azaltmak ve nükleer yeterliliklerinin geliştirilmesini engellemek amacı ile “sürpriz” olarak nitelendirilse bile “ beklenen” saldırısını gerçekleştirdi.
İsrail, Gazze katliamlarının sonrasında, kafasına koyduğu ve ABD hükümetine saldırı kapısı açan İran ile kapışmayı zaten başlatmıştı.
Ben yaparım ve zaten daha önce de yaptım, bana kim ne yapabilir ki davranışlarının sonuçlarını, ne yazık ki canlı yayınlarda naklen savaş olarak izliyoruz.
Batı dünyasının, İsrail’in saldırganlığına ve ABD’nin bu saldırganlığa verdiği desteğe ne kadar seyirci kalabileceği ciddi belirsizlikler taşıyor.
“Bunlara karşı çıkabilecekler mi, çıkarlarsa ne yapabilecekler ve sonuçları ne olabilecek?” diye sorarsanız, bunun daha büyük bir belirsizlik olduğunu söyleyebiliriz.
Öte yandan “Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılabilmesi için de ne yapılıyor?” derseniz cevabım “ Havanda su dövmeye devam ediyorlar” ya da “ İpe un seriyorlar” olabilir.
İhracatçılarımızın yadsınamayacak sayıda bir bölümü İran, Orta Doğu ülkeleri ile Ukrayna ve Rusya’ya ihracat yapıyorlardı ve her şeye karşın yapmaya çalışıyorlar.
Rusya’nın, ambargolara ve para transfer sorunlarına neden olan Ukrayna savaşının üzerine, İsrail’in başlatıp körüklediği ateş, harlandıkça harlanıyor ve genişlemeye niyetli görünüyor.
Bu pazarlara ihracat yapan dostlarımızın yakınmalarına, buralarda yaşanan olumsuzlukların diğer pazarlara olan olumsuz yansımalarını deneyimleyen ihracatçılarımızın yakınmaları karışıyor.
İşte tam burada eski ve hepimizin çok iyi bildiği atasözü kendini gösteriyor…
Yumurtaların hepsini aynı sepete koymayın.
Peki amma başka sepet nerede?
Başka sepet vardı da biz mi kullanmadık? Karşı mı çıktık?
Evet başka sepet değil sepetler vardı, halâ da var amma biz kolaycılığa kapıldık.
Sürdürülebilir kazançtan daha çok, hızlı ve kolay kazanca eğilimli olduğumuz için tek veya birkaç sepette kaldık.
Konfor alanımızdan çıkmak istemediğimiz için, pazar çeşitlendirmesi olayına pek sıcak bakmadık ve rahatlıkla at oynattığımız pazarlarda kaldık. Buralarda güçlendik.
Fırsat yakalasak bile, mevcut pazarlardaki rahatlığımızı tercih edip, yeni pazarları artırmak ve/veya oralarda kuvvetlenmek konusunda zayıf kaldık.
Ve şimdi “ N’apcaz şimdi a ha?” şarkısını söylüyoruz.
Bu, iç piyasadaki daralma üzerine, şimdi ihracat yapalım diyen ve kaçırdığı trenlerin arkasından bakan yöneticilerin davranışına benziyor.
Mevcut pazarlarımızda güçlenerek konfor alanı yaratmak yanlış mı?
Elbette değildir, bunu sağlayabilmek de bir beceri işidir ve yapabilen başarılıdır.
Ancak, olası risklerin az sayıda pazarda yoğunlaşması, sürdürülebilirlik açısından risklerin bizlere olumsuz yansımalar getirmesi olasılığını çok yükseltir.
Pazar çeşitlendirmesi kolay mıdır?
Elbette değildir...
Çok iyi araştırma, veri toplama, toplanan veriyi kullanılabilir bilgiye çevirme, strateji kurma, pazar bölümlemesi ( segmentasyon ), olası müşteri belirleme v.b. çalışmalarının tüm yeni ve olası pazarların her biri için yapılmasını gerektirir.
Başka bir deyişle “ Zaman gereklidir “
İhracat gemisinin dümeni ağırdır, kolay manevra yapmak zordur.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.