Alman ekonomisi toparlanıyor
Merkezi Berlin'de bulunan Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW), enerji krizi ve küresel ekonomideki soğumadan dolayı uzun süredir zor günler geçiren Alman ekonomisinin toparlanma yoluna girdiği öngörüsünde bulundu.
DIW, Almanya'ya ilişkin haziran ayı ekonomik barometresini açıkladı. Buna göre, ekonomik barometre, haziranda 4 puan artışla 94,2 puana çıkarak son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Barometrenin, Alman ekonomisindeki ortalama büyümeyi gösteren 100 puana yaklaşması dikkati çekti.
Açıklamada, ABD'nin Avrupa Birliği’nden (AB) ithalatına yönelik belirsiz gümrük tarifeleri kapsamında dış ve ticaret politikasındaki çalkantıların Alman şirketleri ve hane halklarını zorlamaya devam ettiği belirtilirken bununla birlikte özellikle yeni federal hükümetin kapsamlı mali paketi ışığında yakın geleceğe yönelik beklentilerin giderek daha olumlu olduğu vurgulandı.
Avrupa Merkez Bankasının kademeli faiz indirimlerinin ve düşük enflasyonun da ekonominin toparlanmasını desteklediği ifade edildi.
DIW ekonomistlerinden Guido Baldi de Almanya’da yıllar süren durgunluğun ardından ekonomik durumun kademeli olarak iyileştiğine dair işaretlerin arttığını belirterek, “Maliye politikasından gelen güçlü teşvikler ve daha istikrarlı iç siyasi koşullar buna katkıda bulunuyor. Küresel ekonominin zayıflaması ve jeopolitik durumun endişe verici olmaya devam etmesi nedeniyle iç talebin güçlenmesi önemli." ifadelerini kullandı.
Alman ekonomisi büyümede zorlanıyor
Alman ekonomisi, 2025'in ilk çeyreğinde her ne kadar yüzde 0,4 ile beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetse de ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı, şirketler ve tüketiciler arasında belirsizliğe neden olmaya devam ediyor.
Tarife savaşları ve Trump'ın bazı açıklamaları, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere ilişkin endişeleri körüklerken çoğu analist, Trump'ın gümrük vergisi politikasını, Alman ekonomisinin büyümesinde "özel risk" olarak görüyor.
Bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha büyük oranda imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeniyle de kırılganlığını koruyor.
Ekonomi, 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçülme yaşandı.
Öte yandan, Almanya’da bir önceki Federal Meclisteki milletvekilleri martta altyapı ve iklim için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulması ve savunma harcamalarının gelecekte "borç freni" uygulamasından çıkarılması için anayasa değişikliği yapılmasına "evet" demişti.
Federal Meclisin ülkenin borç freninin gevşetilmesi ve altyapının yenilenmesi için 500 milyar avroluk özel bir fon oluşturulmasına yeşil ışık yakmasının ardından 24 Haziran'da Bakanlar Kurulu 2025 bütçe taslağını ve 2026 bütçe çerçevesini onaylamıştı.
Hükümetin bütçe rotasında 2029’a kadar toplam 847 milyar avro tutarında yeni borç ihracı öngörülürken, ülkede 2029’a kadar altyapıyı modernleştirmek için 166 milyar avro harcanması planlanıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.