Bitlisli kadınların zorlu tütün mesaisi başladı
Bitlis'te halkın en önemli geçim kaynakları arasında yer alan ve sözleşmeli üretim yapılan tütünün hasadına başlandı.
Bitlis'te halkın en önemli geçim kaynakları arasında yer alan ve sözleşmeli üretim yapılan tütünün hasadına başlandı.
Kentte yıllar önce uygulanmaya başlanan kota sistemi nedeniyle azalan tütün üretimi, özel şirketlerin tütün alımına yönelmesiyle yeniden canlandı. Merkez ve ilçelere bağlı köylerde anlaşma sağladıkları firmalar için yeniden tütün ekimi yapan çiftçiler, büyük emek vererek yetiştirdikleri ürünlerin hasadına başladı.
Yaklaşık 5 ay boyunca her gün sulanan ve özenle bakımı yapılan tütün, kadınlar tarafından imece usulüyle toplanıyor. Daha sonra "patpat" olarak tabir edilen tarım araçlarıyla tütünleri köye taşıyan kadınlar, sararan yaprakları sazlık ve bataklık alanlardan topladıkları kamışlara dizerek kurumaya bırakıyor. Zahmetli bir sürecin sonunda kuruyan tütün yaprakları, hem anlaşma sağlanan firmalara gönderiliyor hem de kesilerek satışa sunuluyor.
"Anlaşma sağlanan firmalara gönderiliyor"
Hizan Ziraat Odası Başkanı Erkan Durmaz, önceki yıllarda tütünün kent ekonomisindeki en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi. Kota uygulamasının ardından üretimin azaldığını belirten Durmaz, tütünün ekiminden hasat edilmesine kadar her aşamasının özen gerektirdiğini aktardı.
Durmaz, kentte 100 çiftçinin tütün üretimi yaptığını dile getirerek, "Bu çiftçiler yaklaşık 15 ton tütün elde ediyor. Bu bölgede hasat kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor. Tütünün ekiminden kesimine kadar olan süreç 7 ay sürüyor. Bu sürenin tamamıyla kadınlar ilgileniyor. Şu anda 16 köyde üretim yapılıyor ve sözleşme yapılan 100 üretici var. Tütün üreticileri özel şirketlerle sözleşme imzalıyor. Bazıları da iç pazarda satıyor." diye konuştu.
"Her aşaması zahmetli"
Tarlada çalışan Bahar Aydın, tütünün ekiminden satışa sunulmasına kadar her aşamasının zahmetli olduğunu söyledi. İlkbaharda başladıkları tütün mesaisinin ekim ayı sonuna kadar devam ettiğini belirten Aydın, şöyle konuştu:
"Fideler yetiştikten sonra çapasını yapıyoruz. Daha sonra başlarında açılan çiçekleri tek tek topluyoruz. Hasattan sonra tütün yapraklarını demet haline getiriyor ve sararması için bekletiyoruz. Sonra tek tek asıp kurutuyoruz. En son demet haline getirerek kesiyoruz. Bu işlemler sırasında çok zorlanıyoruz. Ancak bu sayede geçimimizi sağlıyoruz. Ürettiğimiz tütünü satarak ailemizi geçindiriyoruz."
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.