Sakarya Üniversitesi’nden doğalgaz sayaçlarında yenilikçi buluş
Sakarya Üniversitesi Adapazarı Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Mehmet Onur Yağır’ın tasarladığı “Manyetik ve Mekanik Dişli Grubu Kullanılmayan Gaz Sayacı” patent başvurusu kabul edildi.
HASAN COŞKUN / SAKARYA
Tasarlanan yeni nesil doğalgaz sayacı, mevcut klasik mekanik sayaç sistemlerinde kullanılan ve geçen gaz debisini numaratör grubuna aktaran dişlileri, manyetik kaplin grubunu ve mekanik numaratör dişlileri gibi karmaşık parçaları ortadan kaldıracak.
Yeni geliştirilen gaz sayacı, iç gövde üzerinde yer alan ve gazın yönlendirilmesini sağlayan bakalit parçasının dönme hareketini sensörler aracılığıyla algılayarak çalışıyor. Bu sensörler, gaz akışını doğrudan ölçebiliyor ve sonuçları LCD ekranlı bir numaratör üzerinde kullanıcıya sunuyor. Bu sistemin, geleneksel dişli mekanizmalarının neden olduğu aşınma, bakım gereksinimi ve ölçüm hatalarını ortadan kaldırması bekleniyor.
Öğr. Gör. Dr. Mehmet Onur Yağır, yaptığı açıklamada, “Bu buluş, doğalgaz sayaçlarında kullanılan mekanik sistemlerin karmaşıklığını ortadan kaldırarak hem üretim maliyetlerini düşürmeyi hem de daha güvenilir ve uzun ömürlü bir ölçüm sistemi sunmayı hedefliyor. Ayrıca, sensör tabanlı bu ölçüm sistematiğinin, gaz ölçümlerinde farklı bir tasarım açısı katmasını bekliyoruz” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.