“Somali’de en büyük yatırımcı ülke Türkiye”
MÜSİAD Bursa Şubesi’nin konuğu olan Somali Türkiye Büyükelçisi Jama Abdullahi Mohamed, “Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalanması öngörülüyor. Eğer bu olursa, Türkiye ile ticari ilişkilerimizin daha da artacağını umuyoruz” dedi.
BURSA (DÜNYA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, ülkelerin büyükelçilerini ağırlamaya devam ediyor. MÜSİAD Dernek Merkezi’nde, MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Alpay, üyeler ve Bursa’da eğitim gören Somalili öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen toplantının konuğu olan Somali Büyükelçisi Jama Abdullahi Mohamed, Somali’deki iş fırsatları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Somali’nin zor günlerden geçtiğini ve son 10 yıldır ülkeyi ve ekonomiyi yeniden inşa etmek için çalıştıklarını belirten Büyükelçi Mohamed, “Gayri Safi Milli Hasıla’yı, kişi başına düşen milli geliri artırmak, sosyal hizmetlerimizi geliştirmek ve dış ülkelere olan borcumuzu düşürmek istiyoruz. Şu anda IMF tarafından, fakir ülkeler arasında gösteriliyoruz ama bunun dışına çıkmak için yol haritamız var. Bu doğrultuda yasal reformlar gerçekleştiriyoruz ve yabancı yatırımcıların ülkemize gelmesini istiyoruz. Türkiye hâlihazırda Somali’de en büyük yatırımcı konumunda. İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması öngörülüyor. Eğer bu olursa, Türkiye ile ticari ilişkilerimizin daha da artacağını umuyoruz” diye konuştu.
Hayvancılık, tarım ve balıkçılık açısından zengin
Somali’nin tarım, hayvancılık ve balıkçılık konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Mohamed, “Ülkemizin ana iş kollarından biri hayvancılık. Toplam gelirin yüzde 40’ı ve ihracatın yüzde 50’si hayvancılıkla sağlanıyor. Bunun yanında 8.9 milyon hektarlık sulanabilir arazimiz var. Shabelle, Juba ve Dawa isimli üç ana nehrimiz, 2 bin 300 kilometre boyunca uzanıyor. Hint Okyanusu’nun kıyısında ve Kızıldeniz’in girişinde bir ülke konumunda olan Somali, Ekvator çizgisinde yer alması bakımından tropikal meyve ve bitkiler konusunda da oldukça zengin. İç savaş öncesi, dünyanın en büyük muz ihracatçısı konumundaydık. Şu an dünyanın 7’nci büyük susam üreticisiyiz. Balıkçılık için geniş ve verimli sularımız var. Burada 1 milyar dolarlık bir potansiyel olduğu düşünülüyor” şeklinde konuştu.
“Yabancı ülkelerin petrol işletmeleri açmasına izin verildi”
Bankacılık ve iletişim alanında çok iyi bir altyapıya sahip olduklarına değinen Mohamed, “Somali çok fazla yabancı yatırım almadığı için açık bir pazar konumunda. Zengin bir floraya sahibiz ve bu da ülkemizde yetişen ürün çeşitliliğini artırıyor. 2020 – 2024 Kalkınma Planımız çerçevesinde tarım makinaları, hayvancılık, tarım, balıkçılık, enerji, banka ve finans, iletişim, altyapı ve ulaşım, eğitim, sağlık gibi insanla ilgili konular ve hizmet sektörüne yatırımlar bekliyoruz. Özellikle enerji sektörünün gelişimine ihtiyacımız var. Hem şu an ülkemizde yaşayan insanların, hem de gelecek dönemde fabrikaların enerji ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Güneş ve rüzgar enerjisi açısından büyük bir potansiyelimiz olmasının yanı sıra, 110 milyar varillik doğalgaz ve petrol rezervine sahip olduğumuz düşünülüyor. Bunların değerlendirilmesi için hükümetimiz yabancı ülkelerin petrol işletmeleri açmasına izin verdi.”
MÜSİAD Bursa Şubesi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Murat Bayizit ise, Bursa’nın Türkiye’deki en önemli sanayi şehirlerinden biri olduğunu belirterek kentin ekonomik ve ticari durumuna dair bilgilendirme yaptı. Toplantıda Somali’de daha önce yatırım yapmış olan iş adamı Sadullah Ayan da tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Programın sonunda MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay ve MÜSİAD Bursa Şubesi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Murat Bayizit, Somali Türkiye Büyükelçisi Jama Abdullahi Mohamed’e hediye takdim etti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.