Makine ihracatında birim değer 5.7 dolara yükseldi
Makine sektörünün 2019 yılında dış ticaret açığını 5 milyar dolar düşürmeyi başardığını dile getiren MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, sektörün kilogram başına ihracat birim fiyatının 5.7 dolara yükseldiğini söyledi.
Yeşim ARDIÇ
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, sektörde verimlilik ve yatırımın artması için kayıt dışıyla mücadele ve piyasa gözetim denetiminin öncelikli olduğunu söyledi. Karavelioğlu, 2019 yılını 17.9 milyar dolar ihracatla kapatan sektörün, uzun süre sonra birim fiyatı artırmayı başardığını kaydetti. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, , 2019 yılını 17.9 milyar dolar ihracatla kapatan sektörün, uzun süre sonra birim fiyatı artırmayı başardığını söyledi.
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, makine sektörünün 2019 yılını değerlendirmesini ve 2020’ye ilişkin beklentilerini basın toplantısıyla açıkladı. Yatırım ölçeklerinin büyütülmesi ve verimlilik artışına odaklandıklarının altını çizen Karavelioğlu, “Bu hedeflere ulaşmada kayıt dışıyla mücadele ile piyasa denetim ve gözetimini önceliklerimiz arasına koyduk” diye konuştu.
“Yatırım ortamı iyileştirilmeli”
Sektörün 2019 yılında 17.9 milyar dolar ihracat yaptığı bilgisini veren Karavelioğlu, sektörün en öncelikli meselesinin yatırım ve faaliyet ortamının, kamunun mevcut bütün stratejik planları doğrultusunda hızla iyileştirilmesi olduğunu anlattı. İhracat birim fiyatının uzun süre sonra yeniden artışa geçmesini “başarı” olarak nitelendiren Karavelioğu, “Ocak ayı sonunda elde ettiğimiz yüzde 7 ihracat artışında makinelerimizin 2018 değerlerini geri dönüyor olmasının katkısı var. İki bileşenli artış 2030 hedeflerimize yönelik güvenimizi pekiştiriyor” diye konuştu.
Makine sektörünün 2019 yılında dış ticaret açığını 5 milyar dolar düşürmeyi başardığını dile getiren Kutlu Karavelioğlu, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 75.8 ile rekor seviyeye ulaştığını söyledi.
Ocak ayı sonu itibarıyla son 12 aylık ihracatın 19 milyar dolara ulaştığına değinen Karavelioğlu, “Sektörün değer artışı, fiyat düşürmek zorunda kaldığı 2019’dan sonra miktar artışını yeniden geride bıraktı ve makinelerin kilogram başına ortalama birim fiyatı 5.7 dolara yükseldi” dedi.
“Odak sektör olmak önemli sorumluluk yükledi”
Kamunun bütün stratejik planlarında makine sanayinin odak sektör olarak yer almasının kendilerine önemli sorumluluk yüklediğine dikkat çeken Karavelioğlu, “Bu planların başarıya ulaşmasını ülkemizin teknolojik bağımsızlığı bakımından gerek şart gördüğümüz için, süratle atmak zorunda olduğumuz adımları 'Dış Pazar Strateji Raporu'muz kapsamında ele aldık. Potansiyeli yüksek ülkeler için örnek ürün grupları üzerinden derinleştirdiğimiz bu çalışmayla, küresel pazar payımızı hızlı artıracak strateji önerileri geliştirdik” dedi.
“Kayıt dışı ile mücadelede de pilot sektör”
Öncelikli meselelerinin firmaların ölçeğini büyütmek olduğunu belirten Karavelioğlu, “Yatırımın ve iş hacminin teknoekonomik büyüklüğü, verimliliğin, katma değerin, markalaşmanın ve sürdürülebilir rekabetçiliğin ön şartıdır” diye konuştu. Kayıt dışı istihdam ve satışın sektör ayrımı gözetmeksizin iç-dış sermaye çekmeyi zorlaştırdığını vurgulayan Kutlu Karavelioğlu, şunları söyledi:
“Fikri mülkiyet haklarının korunması ve piyasa gözetimi denetimi teknoloji geliştirmenin vazgeçilmezidir. Bunlarda esnek davranırsak işini iyi yapanları cezalandırmış oluruz. Kayıt dışılık Türkiye ortalamasının altında olsa da en fazla sayıda Ar-Ge merkezine sahip olan ve ülkenin en rekabetçi ürünlerini üreten sektörümüzde kayıt dışının rakip ülkelerdeki seviyeye inmesini sağlamak zorundayız”
Karavelioğlu, kayıt dışıyla mücadelede pilot sektör olmaya hazır olduklarını aktardı. Bu noktada ihracatın finansmanının da çok önemli olduğunu kaydeden Karavelioğlu, yüzde 26 ile dünyada ihracata en çok destek veren kuruluşlardan birisi olan Eximbank’ın yeni finansman modeline geçmesini önerdi. Karavelioğlu, “Tüketim mallarına uygun kısa vadeli finansman modelleri yerine rakip ülkelerde olduğu gibi, hedef pazarlarda alıcı kredileri de dahil orta-uzun vadeli programlar geliştirmeliyiz. Kredilerin teminatlandırılması konusunda da sektörel bir açılıma ihtiyaç var” diye konuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.