Geleceğin mobilyaları sürdürülebilirlik ekseninde şekilleniyor
Çevre bilinci artan tüketici ve kurumlar, mobilyada sürdürülebilir üretimi tercih ediyor. Doğa dostu malzemeden enerji tasarruflu üretime kadar birçok alanda dönüşüm yaşanırken, Türkiye’nin yeşil üretim gücü global pazarda da dikkat çekiyor.
ESRA ÖZARFAT
BURSA - Tüketicilerin doğal kaynakların korunmasına, iklim değişikliğiyle mücadeleye ve karbon ayak izinin azaltılmasına dair farkındalığı yükselirken küresel mobilya sektöründe çevre dostu ve sürdürülebilir üretime yönelik ilgi de her geçen gün artıyor. Mobilya gibi uzun ömürlü tüketim ürünlerinde, kullanılan malzemeden üretim prosesine, ambalajdan sevkiyata kadar tüm aşamalarda çevreci çözümler arayan bir kullanıcı profili oluşmaya başladı. Bu eğilim, yalnızca bireysel değil, kurumsal müşterilerin de satın alma alışkanlıklarını dönüştürüyor. Bugün birçok kamu yapısı, otel zinciri, kurumsal alan veya yeşil bina projeleri; çevresel sertifikaları olan, sürdürülebilir üretim anlayışına sahip mobilya üreticilerini tercih ediyor.
Pazar araştırmalarına göre, sürdürülebilir mobilya pazarı 2022 yılında 43 milyar dolar seviyesindeydi. 2030 yılına gelindiğinde bu rakamın 83,2 milyar doları aşması bekleniyor. Türkiye özelinde de LEED ve BREEAM gibi uluslararası sertifikalara sahip yapıların çoğalması, çevre dostu mobilyaya olan ihtiyacı doğrudan artırıyor. Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Davut Karaçak, dünya çapında, kullanılan mobilyaların yalnızca yüzde 12’sinin geri dönüştürülebildiğini belirterek, bu oranın önümüzdeki yıllarda yükseleceğini öngördüklerini söyledi. Türkiye’deki mobilya sektörünün çevreye duyarlı hale gelmesinin hem ulusal hem de uluslararası alanda büyük bir fırsat oluşturduğuna dikkat çeken Karaçak, sektördeki atık oranının da önemli ölçüde azaltılacağını kaydetti.
“Sürdürülebilirlik bir trend değil, yaşam biçimi”
Bu alanda örnek çalışmalarıyla dikkat çeken Saloni Mobilya da doğa dostu malzeme kullanımının yanı sıra üretimden tedarike, ambalajlamadan enerji tüketimine kadar tüm aşamaları sürdürülebilirlik odağında şekillendiriyor. Saloni Mobilya Kalite ve Sürdürülebilirlik Yöneticisi Batuhan Gireyhan, üretim süreçlerinde kullandıkları hammaddelerin yüzde 80’ini sürdürülebilir kaynaklardan temin ettiklerini vurguladı.
Gireyhan, “FSC (Orman Yönetim Konseyi) belgeli ürünlerimiz, ISO 14001 çevre yönetim sistemiyle destekleniyor. Ayrıca Yeşil Nokta lisansımız sayesinde ambalaj atıkları yönetiliyor ve geri kazanım sistemine entegre ediliyor. Estetik kadar etik değerlere de önem veren, kültürel birikimi yüksek, bilinçli tercihler yapan bir müşteri grubuna hitap ediyoruz. Onlar için sürdürülebilirlik bir trend değil, yaşam biçimi” dedi. Toplam satışlarının yüzde 70’ini ihracattan elde ettiklerini belirten Gireyhan, Avrupa ve Amerika gibi çevresel standartlara duyarlı pazarlarda da yüksek bir tercih oranına sahip olduklarına işaret etti. Öte yandan fabrikanın tüm ihtiyacını karşıladıkları çatı GES ile yıllık 4.164.306 kWh enerji ürettiklerini ve yaklaşık 2 milyon kilogram karbon salımının önlediklerini vurgulayan Batuhan Gireyhan, şeffaflık ilkesi gereği bu bilgileri kamuoyuyla anlık olarak paylaştıklarını aktardı. Tasarım gücünün sürdürülebilirlik yaklaşımıyla birleşerek kendilerine global çapta başarı getirdiğinin altını çizen Gireyhan, 2024 yılında kazanılan European Product Design Award ve Good Design Awards gibi prestijli ödüllerin markanın uluslararası itibarını pekiştirdiğini, şu anda da Turquality programına katılmak için çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.