BYD’nin indirim stratejisi ters tepti: Değer kaybı 20 milyar doları aştı
Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin agresif fiyat indirimleriyle başlattığı yeni fiyat savaşı, şirketin piyasa değerinde 20 milyar doları aşan kayba yol açtı. Artan rekabet ve zayıflayan talep, yatırımcılar arasında ciddi endişelere neden oldu.
Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, geçtiğimiz ay fiyatlarında yüzde 34’e varan indirimlere gitti. Ancak bu agresif satış stratejisi yatırımcılar üzerinde olumlu etki yaratmadı. Hong Kong borsasında işlem gören BYD hisseleri son iki haftada yüzde 13 düşerken, şirketin piyasa değerinden 20 milyar dolardan fazla eridi.
Hedefin yalnızca yüzde 32’sine ulaşabildi
Bloomberg'in haberine göre şirketin 2025 yılı için belirlediği 5,5 milyon araçlık satış hedefinin gerçekleşme olasılığı, mevcut satış temposuyla sorgulanmaya başlandı. BYD, yılın ilk beş ayında bu hedefin yalnızca yüzde 32’sine ulaşabildi. Çin’in yavaşlayan ekonomisi ve tüketici ilgisinin zayıf kalması, şirketin yeni modellerine olan talebi sınırlıyor.
Xpeng, Leapmotor ve Geely gibi rakip firmalar, hem daha cazip fiyatlarla hem de gelişmiş özelliklerle tüketicilerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Özellikle Geely’nin Xingyuan ve Xingyue L modelleri Çin pazarında en çok satanlar arasında yer alırken, Leapmotor’un Mayıs ayı teslimatları geçen yıla göre iki katına çıktı.
Çin'den sektöre müdahale
Çin hükümeti de sektördeki fiyat savaşlarını mercek altına aldı. BYD dahil büyük üreticilerin yöneticileri Pekin’de toplantıya çağrılarak maliyetin altında satış yapmamaları ve aşırı indirim politikalarından kaçınmaları konusunda uyarıldı. Bu gelişmelerin ardından BYD hisseleri yüzde 2,7 oranında daha düştü.
Uzmanlara göre, elektrikli araç piyasasının olgunlaştığı bir dönemde sadece fiyat indirimleriyle sürdürülebilir satış artışı elde etmek zorlaştı. Solomons Group Yatırım Direktörü Andy Wong, “BYD’nin hisse düzeltmesi, kar marjı baskısına ve sektördeki genel zayıf duyarlılığa işaret ediyor” dedi.
İç pazar baskı altında
BYD, uluslararası pazarlarda rekor ihracat rakamlarına ulaşarak yurt dışı satışlarda başarılı bir grafik çizdi. Ancak analistler, bu durumun Çin iç pazarında beklenenden daha fazla baskı olduğunun da göstergesi olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle yılın ikinci çeyreğinde mevsimsel olarak satışların düşmesi, BYD için ek riskler barındırıyor.
Hisseler hâlâ yüksek
BYD hisseleri yıl başından bu yana yüzde 53 oranında değer kazanmış olsa da, aynı dönemde Leapmotor ve Xpeng gibi rakipler yüzde 60’ın üzerinde artış gösterdi. Şirketin hisseleri artık ileriye dönük kazanç tahminlerinin 19 katı seviyesinde işlem görüyor; bu oran yıl başında 14 seviyesindeydi.
BYD hisselerinde kısa pozisyonlar (düşeceğine yönelik) yüzde 4,4 seviyesine çıkarak son üç ayın zirvesine ulaştı. Macquarie Capital Çin Hisse Stratejileri Başkanı Eugene Hsiao, indirim kampanyalarının daha çok kısa vadeli trafik yaratmaya yönelik olduğunu belirterek, “BYD, bu stratejinin uzun vadeli büyüme için sürdürülebilir olmadığının farkında” yorumunu yaptı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.