Don vuran çayda hasat geç başladı
Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Nisan ayında yaşanan don olaylarının çay hasadını geciktirdiğini bu durumun da rekolteyi olumsuz etkilediğini belirtti.
2025 yılı birinci sürgün yaş çay sezonuna ilişkin değerlendirmelerde Başkan Mehmet Erdoğan, bu yıl yaşanan zirai don nedeniyle çay hasadına 15 gün geç başlandığını söyledi. Erdoğan,” 2024 yılında birinci sürgünde 490 bin ton yaş çay işlenmişti. Ancak bu yıl, ÇAYKUR ve özel sektör toplamında bahçeden gelecek çayla birlikte yaklaşık 400-420 bin tonluk bir üretim beklenmekte. Bu da yaklaşık yüzde 20’lik bir rekolte kaybına işaret etmekte” dedi.
Rekoltedeki düşüşün salt iklim koşullarından değil, bölgede hızla yaygınlaşan makineli tarım uygulamalarından da kaynaklandığını vurgulayan Erdoğan, “2024 yılında makineli tarıma kısmen geçilmişti. Ancak bu yıl işçilik maliyetlerinin artması nedeniyle tamamen makineli tarımla hasat yapılmakta. Ne yazık ki makineli tarımda uygulanan yanlış hasat teknikleri, çay filizlerinin yeterince gelişmesini engellemekte, dipten yapılan kesimler kaliteyi düşürmekte. Bu sezonun başından itibaren kaliteli yaş çay hasadı için sektör olarak ortak karar almış olsak da, bu yeterli olmadı. Birinci sürgünden elde edilen kuru çayda kalite parametrelerinde düşüş yaşandı” diye konuştu.
Maliyetlerde büyük artışlar yaşanıyor
Çay sektörünün içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılara da dikkat çeken Erdoğan, “2025 yılı, çay sanayisi açısından finansal olarak son derece zor bir yıl oldu. Ham madde maliyetleri yüzde 50, işçilik ve enerji maliyetleri yüzde 35, diğer girdilerde ise yüzde 30 ila 40 arasında artışlar yaşandı. Ortalama olarak sektörümüzde yüzde 45 oranında bir maliyet artışı söz konusu. Ayrıca kredi maliyetleri bileşik faizle birlikte bu oran yüzde 70’lere kadar ulaşmakta. Geçmiş yıllarda faiz destekli kredi olanakları sağlanmıştı ancak bu yıl olumlu sonuç alınamamıştır. KGF destekli kredilerin kullandırılmaması da sektörü olumsuz etkiledi” dedi.
Yaşanan ekonomik zorlukların üretim maliyetlerini doğrudan etkilediğinden yakınan Erdoğan, bu yıl bölgede 24 çay fabrikasının üretim yapamadığını sayının ikinci ve üçüncü sürgünlerde 35’i bulmasının beklendiğini belirtti. Sektöre acil destek çağrısında bulunan Ticaret Borsası Başkanı Erdoğan, “Ülkemiz çay tüketiminde dünyada ilk sıradadır ve çay stratejik bir üründür. Ancak kuru çaya herhangi bir zam yapılmaması, sektörü sıkıntıya sokmuştur. Bu sebeple çay sektörünün nefes alabilmesi için kuru çaya yüzde 30-35 oranında zam yapılması elzemdir. Finansal kaynaklara erişim sağlanamadığında sadece sanayici değil, üretici de zarar görmekte bu da üretim dengesini bozmaktadır. Bu nedenle sektör acilen desteklenmeli. Aksi halde hem ÇAYKUR, hem özel sektör, hem de müstahsiller ikinci ve üçüncü sürgünlerde çok daha zor bir süreçle karşı karşıya kalacaktır”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.