Dorlion Metal, hızlı büyümesini ihracatla taçlandırdı
Endüstriyel, bina ve ev tipi elektrik panolarından edüstriyel kabinlere kadar geniş üretim yelpazesiyle dikkat çeken Dorlion Metal, Slovenya’ya gerçekleştirdiği doğrudan ihracatla küresel pazarda yerini aldı.
ABDULLAH SÖNMEZ / ESKİŞEHİR
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve elektrik panosu üretimiyle sektöre adım atan Dorlion Metal, kısa geçmişine rağmen hem üretim kapasitesini hem de müşteri portföyünü büyüterek dikkat çekici bir gelişim sağladı. 2021 yılında çalıştığı yerden ayrılarak 4 kişilik ekiple Emko Sanayi Sitesi’nde kendi şirketini kuran Dorlion Metal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Öter, bugün geldikleri noktada 60 kişilik kadroya ulaştıklarını aktardı. Öter, “Küçük bir atölyede üretime başladıktan kısa süre sonra eskiden çalıştığım şirketin tüm makine, ekipman ve personelini bünyemize katma fırsatı bulduk. Bu da bize bir anda büyük bir ivme kazandırdı ve Emko’daki yerimize sığamaz hale geldik. Bu sayede bugünkü modern tesisimize taşındık” diye konuştu.
Metal olan her ürünü üretebilecek kabiliyette olduklarını dile getiren Murat Öter, makine parkurlarının bu altyapıya uygun olduğunun altını çizdi. Devreye aldıkları yatırımlar ve projelerle büyüme oranlarının her yıl katlanarak devam ettiğini açıklayan Murat Öter, “Hayata geçirdiğimiz düzenli yatırımlarla her yıl ortalama yüzde 100’e yakın büyüme elde ediyoruz. Tabii bu artışı sadece ciro üzerinden değerlendirmek sağlıklı değil. Enflasyonun da etkisi var. Ancak hissettiğimiz büyüme gerçek ve sürdürülebilir nitelikte” dedi.
Lande, Baykal ve ZES gibi markalara üretim desteği veriyor
Dorlion Metal’in ana üretim kalemini elektrik panoları oluşturduğunu kaydeden Öter, değişen piyasa koşullarının farklı sektörlere yönelmelerini beraberinde getirdiğini söyledi. Bu kapsamda kabin sektörünün önemli oyuncularından Lande’nin ana tedarikçilerinden biri olduklarını belirten Öter, “Makine parkurumuzun yapısı, kalite anlayışımız ve geçmişte yaptığımız işler sayesinde Lande bizi partner olarak seçti. Yaklaşık bir yıldır Lande’nin hem Türkiye’deki hem Avrupa’daki kuruluşlarına ürün sağlıyoruz” şeklinde konuştu. Bursa merkezli Baykal Makina için de üretim yaptıklarını açıklayan Öter, “Baykal’ın yanı sıra onlardan ayrılarak kurulan Teslamak Makina’nın da tüm dış kabin üretimini biz üstleniyoruz. Ayrıca kendi boya hattımızla elektrostatik toz boya hizmeti, lazer kesim, kaynak gibi ek hizmetleri de sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
İhracat kapısı slovenya ile aralandı
Kuruluşlarından bu yana hedeflerinin doğrudan ihracat olduğunu vurgulayan Murat Öter, bu hedefe Slovenya ile ulaştıklarını belirterek, “Bugüne kadar başka firmalar üzerinden dolaylı ihracat yapıyorduk. Ancak geçtiğimiz aylarda Slovenya’ya robotik bir tarım makinası ihraç ederek ilk doğrudan ihracatımızı gerçekleştirdik. Bu makinayı, yine bir Türk girişimcinin Slovenya’da kurduğu firma için ürettik. Makinanın tasarımı onlara ait ama tüm üretim sürecini biz üstleniyoruz” açıklamasında bulundu. Tarım sektörüne yönelik ürettikleri bu insansız makinenin meyve toplama gibi işlevleri olduğunu belirten Öter, yapılan işin hem kalite hem de fiyat anlamında memnuniyetle karşılandığını, bu nedenle ikinci siparişin de alındığını sözlerine ekledi.
Metal sektörünün kapasite kullanım oranı alarm veriyor
Sürdürülebilir büyümeyi esas aldıklarını belirterek teknolojik yatırımları sürdüreceklerini dile getiren Murat Öter, “Sektörde ayakta kalmak için teknolojiye ayak uydurmak şart. Ancak Türkiye’de artan işçilik maliyetleri ve döviz kurundaki dengesizlik, rekabet gücümüzü zorluyor. Ürün kalitesi olarak her ne kadar belli bir seviyeye gelmiş olsak da fiyat ve performans olarak maalesef tercih edilebilir bir ülke olmaktan gitgide uzaklaşıyoruz. Ayrıca sektörümüzün kapasite kullanım oranı da maalesef azalıyor. Bu yüzden firma olarak neredeyse tam kapasite çalışıyor olsak da geleceğe dair bazı endişelerimiz de yok değil” diyerek sözlerini tamamladı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.