Elektroteks, alacak karşılığında aldığı makinelerle, yatak devi oldu
Elektroteks, dünyadaki yatak imalatı bantlarının yüzde 70’ini üretiyor. Alacak karşılığında eline geçen kapitone makinelerle sektöre giren Elektroteks Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güler, bugün Amerika’dan Tayvan’a kadar pek çok ülkede yatak üreticilerinin çözüm ortağı olduklarını söyledi.
Esra ÖZARFAT
BURSA - Anahtar teslim yatak fabrikaları kurabilen dünyadaki önde gelen firmalardan Elektroteks, dünya genelinde yatak üretim bantlarının yüzde 70’ini de karşılıyor. 8 saatte 150 ila 3 bin adet yatak üretmek isteyen firmaların anahtar teslim fabrikalarını kuran firma, kapitone, paketleme makineleri, yatak üretim hattı, yatak tutkal hattı, bordür makineleri ile ihtiyaçlara yönelik özel makine üretimi yapıyor.
Güney Afrika’dan Amerika kıtasına ve Tayvan’a kadar pek çok ülkede yatak üretimi yapmak isteyen markalar Osman Güler’in kapısını çalıyor. Osman Güler ve oğulları, markaların kuracakları tesislerin özelliklerine göre makineler tasarlayıp, yazılımları yaparak tesisleri kuruyor. Şu anda ellerinde 35 tesis siparişi var. “Dünyaya esnafl ık öğretiyoruz. İşimizin temel felsefesi öncelikle para kazanmak değil, insan kazanmak” diyen Osman Güler, “Müşterilerimiz 7/24 bize ulaşıp üretim süreçlerinde yaşadıkları sorunları aktarıp, çözüme ulaşabiliyor. Bu güven günün sonunda bize başarıyı getiriyor” dedi.
1995 yılında kendi firmasını kuran Osman Güler, dokuma sektörüne yönelik elektronik servis hizmeti vermeye başlayarak, Türkiye’de bu alanda ilk servis ağını kuran kişi. 2000’li yıllarda özel makine üretimi ve otomasyon hizmeti vermeye başlayan Güler, ardından yatak ve koltuk sektörü için kapitone makinesi üretmeye başladı. “Ancak o dönem birlikte iş yaptığımız arkadaşın finansal krize girmesi nedeniyle, 250 bin euro civarındaki alacağımızı tesis içindeki makineleri alarak tahsil etme yoluna gittik. Zararımızı kurtarmak isterken bize yeni bir alan oluştuğunu gördük” diyen Güler, kurdukları Elektroteks firmasının bugün dünya yatak üretim bantlarının yüzde 70’ini yapar hale geldiğini vurguladı.
Tayvan’a robotla üretim yapacak fabrika kurdu
Üretimin yüzde 99’unu ihraç ettiklerini kaydeden Osman Güler, 120 ülkeye ihracat yaptıklarını, bugüne kadar dünya genelinde 250’den fazla tesis kurduklarını bildirdi. Mühendislik altyapısına sahip firmanın tasarım ve yazılım gücüyle ihracat kilogram değerini 35 doların üzerine çıkardığını dile getiren Güler, “Sektörümüzde dünya genelinde sayılı oyuncu var. Bu alanda elimizi güçlendiren ise ürettiğimiz makinelerin yazılımını da yapıyor olmamız. Makine yazılımlarında bu işi iyi yapan 4 firmadan biriyiz. Endüstri 4.0’a yönelik yatak fabrikaları kuruyoruz. Önümüzdeki yıl Mart ayında Tayvan’da ağırlıklı olarak robotların çalışacağı, Endüstri 4.0’a uygun bir fabrikayı devreye alacağız. Burada da 8 saatte 400 yatak üretilecek. Sektöre ilk kez robot sokuyoruz. Pilot bir uygulama olacak” açıklamasını yaptı.
Son 2 yıldır Amerika pazarından yoğun talep geldiğini anlatan Güler, şunları söyledi, “Geçen yıl Amerika’nın en büyük yatak markası dünya genelinde 4 tesis için 4 firmaya pilot iş verdi. Bizim kurduğumuz tesis en verimli çalışan tesis oldu. Bunun sonucunda da 10 tesis daha kurmak için anlaştık. Yeni anlaşmalar da yolda. Yine dünyanın en büyük mobilya firmalarından biri için Amerika’ya ve Vietnam’a fabrika kurduk. Üçüncü fabrikayı da Vietnam’a geçen ay gönderdik. Şimdi Amerika’ya da bir fabrika yapacağız.” Amerika ve Bulgaristan’da ofisleri bulunan Elektroteks’in aynı zamanda Brezilya, Kanada, Fransa, İtalya, Tayvan, indistan gibi 15 ülkede de satış temsilcileri bulunuyor.
Küçük üreticileri de otomasyona geçirdi
Yüzde 65 yerlilik oranına rağmen katma değerli ihracat yaptıklarının altını çizen Osman Güler, sektöre kattıkları yeniliklerle ilgili de şu bilgileri verdi:
“Güney Afrika’ya 8 saatte 3 bin yatak üretecek tesis yaptık. Yatak sektöründe 8 saatte 400 yataktan düşük üretimlerin fizibl olmayacağı yönünde bir algı vardı. Güney Afrikalı bir müşterimizin talebi üzerine kayıpları ve verimlilik hesaplarını yaparak 8 saatte 100/150 yatak üretebilecek bir tesis kurduk.” Pazarda, küçük üreticilerin de otomasyona geçebilmesi yönünde ciddi bir talep olduğunu belirten Güler, “O dönem, o tesisten 36 tane üretip sattık. Sektörde yapıştırma köprüsünde 4 üniteyle 8 saatte 500 yatak yapılıyordu. Biz bunu biraz daha geliştirerek 8 saatte 700 yatağa çıkardık. Patentini aldık. Yapılan geliştirmelerle son olarak 2 köprüyle 8 saatte 900 yatak üretimine çıktık ve ciddi bir inovasyonla sektöre önemli bir katkı sağladık” dedi.
Yeni yatırımla kapasite iki katına çıkacak
Kayapa OSB’de 15 bin metrekarelik alanda 150 çalışanla üretim yaptıklarını anlatan Osman Güler, yeni bir tesis yatırımı için hazırlandıklarını da duyurdu. Bursa Gökçeköy ve İrfaniye arasında bulunan 40 bin metrekarelik alana sahip eski Tamek fabrikasının arazisini satın aldıklarını belirten Güler, üretimin bir kısmını oraya taşıyacaklarını, 100 kişilik ek istihdam sağlayarak üretim kapasitesini iki katına çıkaracaklarını söyledi. Güler, yeni yatırım için 70 milyon lira öngördüklerini de ekledi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.