Özpet, Avrupa’nın en büyük plastik fabrikasını devreye aldı
Türkiye’nin önde gelen PET ve PE (polietilen) ambalaj üreticilerinden Özpet, Afyonkarahisar OSB’de 700 milyon TL’lik yatırımla yeni fabrikasını devreye aldı. Üretim kapasitesini yıllık 26 bin tona çıkaran şirket, Avrupa’nın en büyük kavanoz hatlı plastik fabrikalarından biri konumuna yükseldi.
ABDULLAH SÖNMEZ / AFYONKARAHİSAR
Zeytinyağı ve ayçiçek yağı başta olmak üzere gıda sektörüne yönelik PE (polietilen) ve PET ambalaj çözümleri sunan Özpet, sürdürülebilirlik odaklı üretim anlayışı ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla global pazardan aldığı payı artırmayı hedefliyor. Köklü bir sanayi geçmişinden gelen güçle büyümeye devam ettiklerini belirten Özpet Yönetim Kurulu Başkanı Selim Özsoy, “Aile olarak 70 yılı aşkın süredir sanayi deneyimine sahibiz. 1986’da kurduğumuz Özpet ile PET sektörüne adım attık. Kurulduğumuzda bu alanda Türkiye’deki ilk 10 şirketten biriydik. Bugün, 110’dan fazla üreticinin olduğu sektörde kalite ve müşteri odaklı yaklaşımımızla öncü üreticilerden biri konumundayız” diye konuştu.
Yeni fabrika yatırımıyla kapasite ve ürün çeşitliliği artıyor
Yaklaşık 700 milyon TL yatırımla hayata geçirdikleri yeni fabrikalarıyla bölgenin en modern tesislerinden birini kurduklarını açıklayan Özsoy, “Yaklaşık iki yıl önce başlattığımız yatırımla 23 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 31 bin metrekarelik alanda, Türkiye ve Avrupa'nın en büyük kavanoz hatlı plastik fabrikalarından birini kurduk. Üretim kapasitemizi yıllık 26 bin tona çıkardık. Ürün yelpazemizi de genişleteceğimiz bu yatırımla, uzmanlaştığımız yağ ve turşu kavanoz ile şişelerinin yanı sıra yeni alanları da bünyemize katmayı hedefliyoruz. Şu anda odaklandığımız alanların başında su sektörü geliyor. Bu yıl içerisinde su sektörüne yönelik ürünlerin imalatına başlamayı planlıyoruz” dedi.
Afyonkarahisar’daki ana fabrikalarının yanı sıra Adana, Balıkesir ve Tekirdağ’daki müşterilerine in-house üretim modeliyle hizmet sunduklarını aktaran Özsoy, “Bu model sayesinde müşterilerimizin tesislerinde şişe ve kavanoz üretim hattı kuruyoruz. Afyon’da yarı mamul olarak ürettiğimiz ürünleri, müşterilerimizin fabrikalarında, onların talepleri doğrultusunda nihai ürün haline getiriyoruz. Böylece lojistik maliyetlerini ve karbon salınımını azaltıyoruz. 12 yıldır başarıyla uyguladığımız bu modeli yurt dışına da taşımayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu. Gaziantep’te pilot olarak uyguladıkları R-in-house modeliyle işletmelerin kendi üretim süreçlerini yönetmelerini de sağladıklarını aktaran Özsoy, böylece hem verimliliği hem de sürdürülebilirliği artırdıklarını belirtti.
Enerji ihtiyacını GES’ten alıyor
Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde yaklaşık 155 bin metrekarelik alan üzerine kurdukları 7,2 MW’lık güneş enerjisi santrali sayesinde elektrik ihtiyaçlarının tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşıladıklarını ifade eden Özsoy, çevre dostu üretimi büyüme stratejilerinin merkezine aldıklarını sözlerine ekledi. Özsoy, “Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda granül hammadde yerine giderek artan oranda Rpet (geri dönüştürülmüş PET) kullanımına ağırlık verecek uygulamaları hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca uçtan uca tüm süreçlerini kapsayacak bir kurumsal kaynak planlama yazılımı da yatırım kalemlerimiz arasında yer alıyor” dedi.
“Halka arzla global pazarda güçlenmeyi hedefliyoruz”
Özpet Plastik olarak Türkiye’deki konumlarını daha üst sıralara taşırken, global arenadan daha fazla pay almayı hedeflediklerini vurgulayan Semih Özsoy, yeni fabrika yatırımlarının bu hedefe ulaşmada kendilerine önemli bir ivme kazandıracağının altını çizdi. Bu yolculuklarını destekleyecek bir diğer önemli gelişmenin halka arz süreci olduğuna dikkat çeken Özsoy, “Kurumsallığımızı daha da artırmak, başarı hikâyemizi uluslararası pazarlara taşımak ve prestijimizi yükseltmek amacıyla halka arz başvurumuzu gerçekleştirdik. Halka arzdan elde edeceğimiz kaynak ile uluslararası pazarlarda güçlü bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerlemeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.