Petlas'tan savunma sanayisinde yerlilik oranı ve kaliteye katkı
Abdulkadir Özcan AŞ (AKO Grup) Yönetim Kurulu Üyesi Safa Özcan, Petlas’ın yerli sermaye, yerli mühendislik ve yerli iş gücü ile ürettiği lastiklerin alanında dışa bağımlığı ortadan kaldırdığını söyledi.
AKO Grup'tan yapılan açıklamaya göre, Grup bünyesinde, bugüne dek 4,5 milyar liralık yatırım yapılan, lastik sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli markalarından Petlas, savunma sanayisinin yerlileştirilmesine katkı sunuyor.
Türkiye'nin savunma sektöründe dışa bağımlılığı azaltma yolundaki öncü yatırımlardan biri olan Petlas, bugün küresel rekabet gücüne sahip bir Türk markası olmanın yanı sıra, savunma sanayisine yönelik Ar-Ge ve üretim çalışmalarıyla da bu alanda üzerine düşen görevi yerine getiriyor.
Milli savunma sanayisi için yerli Ar-Ge, yerli üretim
Açıklamada görüşlerine yer verilen AKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi Safa Özcan, Petlas’ın milli savunma sanayisinin lastik ihtiyacını yerli Ar-Ge ve yerli üretimle karşıladığını ifade etti. Özcan, "Petlas’ın yerli sermaye, yerli mühendislik ve yerli iş gücü ile ürettiği lastikler, bu alanda dışa bağımlığı ortadan kaldırıyor. Bu şekilde, Kıbrıs Barış Harekatı sonrası ambargo günlerinde dışa bağımlılığı azaltma amacı ile hayata geçen Petlas’ın kuruluş misyonunu yerine getirmeye devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Askeri birliklerin ve güvenlik güçlerinin envanterinde yer alan hava ve kara taşıtlarının özel ihtiyaçlarına uygun özel vasıflı lastiklerin Petlas ürün portföyü içerisinde özel bir yer tuttuğunu vurgulayan Özcan, "Bu lastikler tamamen yerli bilgi birikimi ile dışa bağımlı olmadan üretiliyor. Türkiye lastik sektörünün Ar-Ge yapan yüzde 100 yerli sermayeli tek şirketi konumundayız. Yerli sermaye, yerli Ar-Ge, yerli iş gücü ile üretilen milli lastikler, savunma sanayimizde yerlilik oranının artışına da katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ekonomisi ve varoluşu açısından büyük önem taşıyan yerli savunma sanayinde, yan sanayi ve test aşamalarında yerli kaynak kullanımının önemine işaret eden Özcan, "Devletimizin, sivil ve askeri havacılıkta özellikle uçak lastiklerine yönelik strateji ve politikalarının tüm gereksinimlerini karşılamak için, tüm üretim kaynaklarımızla çalışmaya her zaman hazırız" açıklamasını yaptı.
Savaş uçakları ve SİHA’lar için yerli lastik
Açıklamaya göre, savunma sistemlerinde yerlilik oranı ve ürünün kritik hususlarına sahip olmak ülkeler açısından büyük önem taşıyor. Ülkenin güvenliği ve terörle mücadelesine büyük katkı sunan ve tüm dünyada ilgi çeken milli Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) Bayraktar TB2, ilk Milli Eğitim uçağı HÜRKUŞ-B ve çalışmaları süren ÖZGÜN Helikopter Projesi ile milli savaş uçağı TFX Milli Muharip Uçak Projesi için de milli lastik geliştirilmesi ve üretilmesi yolunda Petlas sorumluluk alıyor.
Şu an F-5, F-16 savaş jetlerinin lastiklerinin dünyadaki lisanslı üç üreticisinden biri konumunda olan Petlas’ın savunma sanayisine yönelik üretimi, F-16 ve İHA lastiklerinin yanı sıra Kirpi, Ural, STA, Amazon, PARS 6x6, Pusat, Hızır, Kıraç, Cobra gibi taktik tekerlekli zırhlı araçlar ve Seyit, BMC TTAR Tank Taşıyıcılar için özel lastikleri de kapsıyor. Şirket, mermi isabet alsa da yola devam edebilen (Run-flat) sistemleriyle uyumlu çalışabilen lastikleriyle vatan savunması ve güvenliğinin gerektirdiği en zorlu koşullarda güvenlik güçlerinin yanında yer alıyor.
Milli savunmanın yere basan gücü Petlas
Petlas, Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası dönemde, savunma sanayi, mekanize tarım, kamu ve özel sektör, bireysel kullanım ve toplu taşımacılık alanlarında, Türkiye'nin lastik konusunda dışa bağımlığını azaltmak hedefiyle, 1976 yılında kamu yatırımı olarak kuruldu.
2005 yılında AKO Grup bünyesine geçen Petlas, bugüne dek 4,5 milyar lirayı bulan yatırımla Türkiye'nin yerli ve milli üretimin stratejik önemini gözler önüne serdi. İHA'lardan zırhlı araçlara kadar geniş bir yelpazede yerli savunma sanayisinin ihtiyaçlarını yerli lastikle gideren Petlas, milli savunmanın yere basan gücünü oluşturuyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.