Şirketler kârlarının üçte birini verimsizliğe kaybediyor
Şirket değerleme ve işletme analizi alanında faaliyet gösteren Londra merkezli Valura’nın gerçekleştirdiği kapsamlı analiz, iş dünyasında dikkat çeken sonuçlar ortaya koydu. 70'ten fazla sektörde 1000’iaşkın şirketin incelendiği çalışmada, şirketlerin her yıl ortalama kârlarının yüzde 35’ini çeşitli verimsizlikler nedeniyle kaybettiği belirlendi.
Valura uzmanları, farklı sektör ve büyüklükteki işletmelerde toplam 125 ortak verimsizlik türü tespit etti. Bu verimsizlikler arasında; hissedara bağımlılık, zayıf nakit akışı yönetimi, verimsiz çalışan yapısı, hatalı kaynak planlaması ve stratejik yön eksiklikleri öne çıkıyor.
Analiz sonuçlarına göre bu faktörler, kârlılığı zaman içinde sinsi şekilde azaltarak şirketlerin finansal performansını ciddi şekilde zayıflatıyor.
Valura’nın kurucusu Gökhan Acar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, küresel ekonomik belirsizliklerin arttığı bir dönemde şirketlerin daha yalın, çevik ve odaklı bir yapıya geçmeleri gerektiğini vurguladı.
Acar, “Şirketler kayıpların önüne geçmek istiyorsa, öncelikle finansal ve operasyonel performanslarını doğru şekilde ölçmeli. Ancak yalnızca ölçmek yeterli değil; bu performans verileri rakiplerle karşılaştırılmalı, senaryolar analiz edilmeli ve elde edilen bilgiler uygulanabilir aksiyonlara dönüştürülmelidir,” dedi.
Valura’nın geliştirdiği analiz sistemi sayesinde, şirketler gizli verimsizliklerini tespit edebiliyor. Şirkete göre bu sistemi kullanan işletmeler, ilk 12 ay içinde ortalama yüzde 54 kâr ve değer artışı sağlıyor. Yapay zeka destekli platform ise yöneticilere işletmelerinin anlık durumunu izleme ve hızlı karar alma imkanı sunuyor.
Uzmanlar, ekonomik dalgalanmaların sürdüğü bu süreçte şirketlerin iç verimliliklerini artırmasının, sürdürülebilir başarı açısından kritik önemde olduğunu belirtiyor. Valura’nın sunduğu kapsamlı analiz ve çözüm önerilerinin, iş dünyasında önemli bir fark yaratması bekleniyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.