BAPKA’nın işsizlik raporu: Gençler diyet yaparak gıda masrafını kısıyor
Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı, genç işsizlere yönelik yaptığı araştırmayı yayımladı. BAPKA’nın raporuna göre, Balıkesir’de yaşayan gençlerin en büyük sorunu “istihdam” olurken, gençlerin yüzde 81,52’si “fırsat eşitliği olmadığını” belirtti. Yüksek lisans yapan ancak iş bulamadığı için evlere temizliğe giden gençler araştırmada dikkat çekerken, gıda masrafını azaltmak için diyet yaptığını söyleyenler de oldu.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 2024 seçimlerinin hemen ardından kurulan Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı (BAPKA), mayıs ayında ‘’Balıkesir’de Genç İşsizliği: Deneyimler, Beklentiler ve Çıkış Yolları’’ adlı araştırma yaptı ve rapor yayımladı.
Balıkesir İstihdam Ofisi’ne başvuru yapan 20–34 yaş aralığında aktif olarak iş arayan 429 gençle yapılan araştırmada, gençlere eğitim-istihdam ilişkisi, iş arama sürecinde karşılaşılan zorluklar, işsizliğin nedenleri gibi sorular soruldu.
Gençlerle yüz yüze derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilirken, genç işsizlere yönelik yapılan araştırmaya göre, gençlerin en büyük sorunu “istihdam” oldu. Gençler, eğitim aldıkları alanla ilgili iş bulamamak, iş imkânlarının yetersiz olması gibi öncelikli sorunları olduğunu açıkladı. İş bulamama nedenleri arasında gençlerin “önemli yerlerde tanıdıklarının olmaması” söylemi de dikkat çekti.
“Karşı komşum yüksek lisansını yapmış, evlere temizliğe gidiyor”
Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 66,2’si mezun olduğu okul ve bölümle ilişkili iş bulamayacağını düşünüyor.
Gençlerin yüzde 70,62’si iyi eğitim alanların iyi bir yaşam sürdüğünü düşünmüyor.
BAPKA araştırmasına göre, gençler yaşadıkları süreçlerle ilgili “Okuyanlar işsiz şu an”, “Küçüklükten meslek öğrenip kendi işini kuranların evi, arabası var”, “Karşı komşum yüksek lisansını yapmış, evlere temizliğe gidiyor”, “Üniversite okumayı düşünmeyebilirdim, zamanla vakit kaybı olduğunu düşünüyorum artık” gibi ifadeler kullandı.
Yemek masrafından kısmak için diyet yapmak
Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 44,7’si borçlu olurken, yüzde 83’ü aylık kişisel harcamalarının 5 bin liranın altında olduğunu belirtti.
Gençlerin en fazla harcama yaptığı ilk üç alan ise gıda, giyim ve barınma oldu.
1 yıldan fazla süredir iş arayan bir genç, “İşsiz olduğum için hayat standardım çok düşüyor. Şöyle diyeyim; diyet yapıp yemek masrafından kısıyorum” dedi.
İşsizliği saklıyorlar
BAPKA’ araştırmasında “işsizlik” ekonomik olarak gençleri en çok zorlayan sorunlardan olurken, işsizlik süresinin uzaması da gençlerin psikolojik sorunlar yaşamasına neden oluyor.
Sosyal dışlanmaya maruz kalmamak için işsiz olduğunu saklayan gençlerden biri şunları ifade etti:
“’Aaa işten mi çıkardılar seni, neden, yetersiz mi gördüler seni’ gibi söylemlerle karşılaşmamak için işten çıkarıldığımı bir süre gizledim. Daha yeni yeni söylüyorum çevreme. Üç aydır işsizim.”
Gençler ne istiyor?
Araştırmada gençlere, “sigortalı fakat düşük maaşlı” bir iş ile “yüksek ücret ve sigortasız” iş arasındaki seçimleri soruldu. Katılımcıların yüzde 79,33’ü sigortalı fakat asgari ücretli olmayı tercih etti.
Benzer şekilde, gençlerin yüzde 72,93’ü “düşük ücretli ama huzurlu” çalışma ortamını “yüksek maaşlı stresli” çalışma ortamına tercih ettiği belirlendi.
Katılımcıların yüzde 74,77’si de “imkânı olursa kendi işini kurmayı” düşündüklerini belirtti.
Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 81,52’si Türkiye’de fırsat eşitliği olmadığını düşünürken, gençlerin geleceğe dair umut durumları da 10 üzerinden 4,38 olarak ölçüldü. Yapılan araştırmada gençlerin büyük bir çoğunluğu gelecekten umutsuz olduklarını dile getirdiler.
“Önce gençler”
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Günaydın Çorbası” projesiyle her öğrencinin okuluna gitmeden sıcak çorbayla kahvaltısını yapması için başlattıkları hizmetlerinde bahsederken, “Önce Gençler” diyerek göreve gelir gelmez “İstihdam Ofisi” projesini hızla hayata geçirdiklerini belirtti. Başkan Akın, gençlerin en büyük isteği olan istihdamda da önemli bir eşiğin geçilmesini sağlamayı hedefliyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.