ABD-Çin görüşmeleri başlamadan bitti mi?
ABD ile Çin arasında İsviçre’de başlayan ticaret görüşmelerinde, Çin heyetinin beklenmedik şekilde masadan kalktığı iddia edildi. ABD heyetine Hazine Bakanı Scott Bessent, Çin heyetine de Başbakan Yardımcısı başkanlık yaparken, taraflar açıklama yapmadı.
Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng, Cenevre’de ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile masaya oturarak, küresel ekonomiyi sarsan ticaret savaşını yumuşatmaya yönelik temkinli bir ilk adım attı.
İsviçre Cenevre’de başlayan görüşmelerde, Çin heyetinin oturumu terk ettiği iddia edildi.
Sabah saatlerinde Çin ve ABD delegasyonlarının BM İsviçre Büyükelçiliği rezidansından çıkarken görüntülenmeleri, görüşmelere kanıt olurken, birkaç saat sonra Çin heyetinin otellerine döndüğü aktarıldı.
Sabah yaklaşık iki saat süren ilk görüşmenin ardından ABD heyetinde yer alan Bessent ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, otellerinden çıkarken üzerlerinde kırmızı kravatlar ve yakalarında Amerikan bayraklarıyla objektiflere gülümsedi. Bessent basına açıklama yapmaktan kaçındı.
Çin taleplere karşı çıkıyor
Reuters haberine göre, Washington, Pekin’le olan ticaret açığını azaltmayı ve Çin’in, ABD’nin "merkantilist" olarak tanımladığı ekonomik modelden vazgeçip küresel tüketime daha fazla katkı sağlamasını istiyor. Ancak bu dönüşüm, Çin açısından politik olarak hassas iç reformlar gerektiriyor.
Pekin ise dış müdahale olarak gördüğü taleplere karşı çıkıyor. ABD’den tarifeleri düşürmesini, Çin’in daha fazla ne alması gerektiği konusunda netleşmesini ve küresel arenada eşit bir aktör olarak görülmeyi talep ediyor.
Beklentiler düşük
Taraflar arasında güven bunalımı sürerken, hiçbirinin zayıf görünmek istemediği bu süreçte ekonomik uzmanlar da görüşmelerden büyük bir ilerleme beklemiyor.
ABD Başkanı Trump dün yaptığı açıklamada, Çin ürünlerine uygulanacak yüzde 80 oranındaki verginin “uygun göründüğünü” belirtti. Bu, şimdiye dek uygulanan yüzde 145’lik gümrük vergisine alternatif olarak önerdiği ilk somut oran oldu.
Trump, görüşmelerin Çin’in talebiyle başladığını öne sürerken, Pekin ise görüşmeyi isteyenin ABD olduğunu ve Çin’in ABD tarifelerine karşı tavrında bir değişiklik olmadığını söyledi.
Çin, müzakereler sürerken diğer ülkelere verilen 90 günlük vergi muafiyetinin kendisine de tanınmasını isteyebilir. Yatırımcılar için olası bir vergi indirimi ve devam edecek görüşmeler olumlu bir sinyal olarak görülüyor.
İsviçre’nin görüşmelerde rolü
İsviçre Ekonomi Bakanı Guy Parmelin, Cenevre’de her iki tarafla da görüştü ve bu temasların başlamasını bile bir başarı olarak değerlendirdi. “Eğer bir yol haritası belirlenirse ve taraflar görüşmelere devam etme kararı alırsa, bu tansiyonu düşürecektir” diyen Parmelin, görüşmelerin pazar ya da pazartesi gününe kadar sürebileceğini söyledi.
Görüşmenin gerçekleşmesinde, İsviçreli siyasetçilerin son dönemde Çin ve ABD’ye gerçekleştirdiği ziyaretler etkili oldu.
Çin Başbakan Yardımcısı He’nin, Cenevre’deki temasları kapsamında Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ile de görüşmesi bekleniyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.