Çin'in minerallerdeki hakimiyeti ABD'nin savunma sanayisini sarsıyor
Savuma sanayi enformasyon şirketi Govini'nin hazırladığı rapora göre, Çin'in kritik minerallerin ihracatını kısıtlamasının Amerikan savunma sanayisine faturası ağır olacak. ABD'de tedarik zincirinin yaklaşık 3'te 2'sini etkileyeceği belirtiliyor.
Çin'in, küresel arzın büyük bölümünü karşıladığı kritik minerallerin ihracatını kısıtlamasının Amerikan savunma sanayi tedarik zincirinin yaklaşık 3'te 2'sini etkileyeceği bildirildi.
Kritik mineraller ABD silah sistemlerinde kullanılıyor
Savuma sanayi enformasyon şirketi Govini'nin hazırladığı raporda, Çin'in ihracatını kısıtladığı galyum, germanyum, tungsten ve tellür gibi kritik minerallerin ABD'nin silah sistemlerinin yüzde 78'inde kullanıldığına işaret edildi.
1900 silah sisteminin üretim süreci incelendi
Amerikan savunma sanayisinin ürettiği 1900 silah sisteminin üretim sürecinin incelendiği raporda, bu sistemlerde kullanılan kritik minerallerin büyük bölümünün tedarikinin Çin'den yapıldığı belirtildi.
Raporda, savunma sanayisinde kullanılan germanyumun yüzde 82,4'ünün, tellürün yüzde 91,2'sinin Çin'den sağlandığı, antimuanın ise ancak yüzde 19'nun Çin dışından alınabildiği ifade edildi.
Koz olarak kullanılması maliyetleri artırabilir
Askeri donanımlarda söz konusu minerallere olan bağımlılığın Deniz Piyadeleri'nde yüzde 61,7, donanmada ise yüzde 91,6'ya kadar çıktığı belirtildi. Bu bağımlılığın, savunma sanayi tedarik zincirlerinin siyasi ve ekonomik pazarlıklarda koz olarak kullanılmasının yanı sıra maliyetleri artırarak üretim takvimlerini de olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.
Raporda, F-35 savaş uçaklarının füze uyarı sistemi için kızıl ötesi odak düzlemi dizilerinin yapımında antimuan, AN/SPY-6 radarlarının yapımında galyum, nükleer serpinti algılama sistemleri ve Javelin füzelerinin kızılötesi optiklerinde germanyum, zırh delici tank mühimmatında tungsten, RQ-21 Blackjack insansız hava araçlarının termoelektrik jeneratörlerinde tellür kullanıldığı bildirildi.
"ABD, Çin'e temelden bağımlı durumda"
Çin'in ihracat kontrolü getirdiği 5 kritik mineralin savunma sanayisinde kullanımının son 15 yılda yüzde 23,2 arttığına işaret edilen raporda, şu ifadeye yer verildi:
"Çin'in kritik minerallere yönelik ihracat yasakları ve kısıtlamaları, bilinen bir sırrı ifşa etti; siyasi söylemlere rağmen ABD, silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin'e temelden bağımlı durumda."
Raporda, Çin kaynaklı bu sınamaya karşı yerel üretim kapasitelerinin artırılması ve stratejik stokların genişletilmesi önerisinde bulunuldu.
Çin kritik minarallerin ihracatına kontrol getirmişti
Çin, ABD'nin çip sektörü başta olmak üzere teknoloji alanında uyguladığı kısıtlamalara karşılık olarak galyum, germanyum ve antimuanın yanı sıra tarife artışlarına karşı tungsten, tellür, bizmut, molibden ve indiyum ihracatına kontrol getirmişti.
Pekin yönetimi, ABD'nin "karşılıklı tarifeler" kapsamındaki tarife artışına karşı da samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının olduğu 7 kategorideki nadir toprak elementini ihracat kontrol listesine almıştı.
17 grup nadir toprak elementinin yaklaşık 90'ını üreten Çin, ihracat kısıtlamasıyla bu alandaki küresel hakimiyetini de ekonomik bir koza çevirme niyetini ortaya koymuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.