İngiltere'den vize adımı: Süre sınırlaması getirilecek
İngiltere, lisans mezunu seviyesinin altında bir işte çalışmak için vize başvurusu yapan kişilerin vize sürelerine sınırlandırma getirmeye hazırlanıyor.
İngiltere’deki İşçi Partisi hükümetinin yeni göç planı kapsamında bazı vizelere süre sınırlaması getirileceği açıklandı.
İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, lisans mezunu seviyesinde iş bulamayan kalifiye yabancı işçilerin vizelerine zaman kısıtlaması getirilecek. Söz konusu adım, İngiltere’nin “net göçü” azaltma çabalarının bir parçası olarak hayata geçirilecek.
İşverenlerden de plan istenecek
NTV'nin The Guardian gazetesinden aktardığı bilgiye göre, plan hayata geçirildiğinde, standart nitelikli çalışan vize eşiği, sadece "düzenlenmiş nitelikler çerçevesinde (RQF)" 6 olarak ölçülen ve lisans eğitimine tekabül eden düzeyde işler için geçerli olacak. Söz konusu seviye, mevcut durumda “orta öğretimden üniversiteye geçmek için gereken eğitim düzeyi” olarak da bilinen “A düzeyine” karşılık gelen 3 seviyesinde.
İçişleri Bakanlığı’nın planına göre, "RQF 6" seviyesinden düşük seviyede bir işi olan kişilerin sadece geçici süre ile ve “sektörel strateji için kritik olan eksikliklere dair güçlü kanıtlar bulunması” halinde İngiltere’ye girmesine izin verilecek.
Buna ek olarak, yurtdışından personel getiren söz konusu sektördeki işverenlerin ülke içindeki istihdamı ve yeterlilikleri artırmak için ne gibi planlarının olduğunu ortaya koyması gerekecek.
Bakan Cooper, politika belgesi sunacak
İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper, planı memnuniyetle karşıladığını belirterek bu planın “göç sistemine kontrol ve düzeni yerine getirmek, ülke içindeki eğitim ve yeterlilikleri artırmak ve ekonomik büyümeyi desteklerken net göçü azaltmak için karalı bir eylem” olduğunu söyledi.
Bakan Cooper, pazartesi günü hükümete bir politika belgesi sunacak. Söz konusu politikanın amacı net göçü azaltmak olacak.
Sektöre etkisi ne olacak?
Öte yandan, kalifiye elemanların aldığı vize sayısı son yıllarda ciddi oranda düşerken yurtdışından eleman getirilmesine karşı çıkarılan yeni zorlukların özellikle bakım ve konaklama sektöründe sorunlara sebep olmasından endişe ediliyor.
Resmi rakamlara göre, “RQF 6” seviyesinin altındaki işler için alınan vizelerin sayısı da son yıllarda düşmüş durumda. Lisans mezunu seviyesindekiler için ise bu sayı yıllık olarak yaklaşık 75 bin seviyesinde sabit.
İngiltere’deki bakım sektöründe yaklaşık 70 bin yabancı personel çalıştığı ve sektörde 120 bin kadar açık pozisyon bulunduğu tahmin ediliyor.
Ulusal Bakım Derneği İcra Direktörü Nadra Ahmed de konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Bu sektörü için işleri daha da zorlaştırmak garip görünüyor çünkü istatistikler ortada. Şu anda yurtiçi işgücünü çekemiyoruz çünkü onlar için adaletli ödeme meselesini çözmüş değiliz. Ve eğer bu finanse edilmezse sosyal bakım sektörü ekonomisindeki açık sadece büyümüş olacak. Bu, tedarikçileri sektörün dışına itecek, bu durumun da bugün desteğe ihtiyacı olan insanlara yardım edebilme kabiliyeti üzerinde doğrudan bir etkisi olacak” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.