İran, ABD'ye saldırabilir mi? Hangi senaryolar konuşuluyor?
İran ve vekillerinin son gerginliklerin ardından misilleme tehdidinde bulunması nedeniyle Orta Doğu'daki ABD birlikleri yüksek alarm durumunda. Peki, İran, ABD'ye saldırabilir mi? Hangi senaryolar konuşuluyor?
İran'ın Cenevre Büyükelçisi ve Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Ali Bahreyni Euronews'e yaptığı açıklamada, Washington'un "kırmızı çizgileri aşması" halinde Tahran'ın ABD'ye saldıracağını bildirdi.
Askeri uzmanların çoğu en olası senaryonun İran'ın bölgedeki ABD askeri üslerine saldırması olduğu konusunda hemfikir.
İran Devrim Muhafızları zaten pazar günü yaptığı açıklamada, ABD uçağının menşeinin "tespit edildiğini ve gözetim altında olduğunu" belirterek, bölgedeki Amerikan üslerinin "bir güç kaynağı değil, artan bir kırılganlık noktası" olduğunu vurguladı.
İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler de cumartesi günü yaptıkları açıklamada, Washington'un İsrail ile işbirliği içinde İsrail'e karşı olası bir saldırıya katılması halinde Kızıldeniz'deki ABD gemilerini hedef alacaklarını belirtti.
Grubun askeri sözcüsü Yahya Saree, grubun medya organı tarafından yayınlanan açıklamasında, "Washington İran'a yönelik saldırıya katılırsa Kızıldeniz'deki ABD gemilerini ve savaş gemilerini hedef alacağız," dedi.
ABD'nin Ortadoğu'da, Basra Körfezi'nin hemen karşısında İran'a İsrail'den çok daha yakın olan Arap Körfezi ülkeleri Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki daimi üsler de dahil olmak üzere on binlerce askeri bulunuyor.
ABD'nin Orta Doğu'daki askeri varlığı
Gerilimin tırmandığı bir ortamda ABD hedefleri risk altında
İran ve vekilleri misilleme tehdidinde bulunduğu ve geçmişte ABD'nin bölgedeki çıkarları hedef alındığı için Orta Doğu'daki ABD birlikleri yüksek alarm durumunda.
Geçmişteki saldırı ve tehditlere kıyasla bir fark, İran'ın vekilleri Hizbullah ve Hamas'ın kabiliyetlerinin İsrail'in Ekim 2023'ten sonra onları yok etmesinden bu yana çok daha zayıf olması.
Ayrıca İran'ın balistik de dahil olmak üzere füzeleri var ancak Batı'nın yaptırımları nedeniyle fazla bir havacılık gücü yok.
Irak'ın batısında bulunan ve ABD'nin ülkedeki en büyük konuşlanma yeri olan El-Esad Hava Üssü sık sık hedef oldu.
ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından 2020'de İran Irak'taki Amerikan üslerine 16 füze fırlattı: bunlardan 11'i el-Esad'a isabet etti ve onlarca kişi yaralandı. Saldırılar devam etti ve ağustos ayı gibi yakın bir tarihte üs insansız hava araçları ve roketlerle vuruldu.
Ocak 2024'te Ürdün'de Suriye sınırına yakın küçük bir ABD karakolu olan Tower 22'ye düzenlenen insansız hava aracı saldırısında 3 Amerikan askeri hayatını kaybetti.
İnsansız hava aracı saldırısı, Ekim 2023'te İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana ABD güçlerine karşı düzenlenen ilk ölümcül saldırı oldu. ABD yetkilileri saldırıdan, aralarında Kataib Hizbullah'ın da bulunduğu İran destekli milislerin koalisyonu olan Irak İslami Direnişi sorumlu tuttu.
Bahreyn'de ABD Donanması'nın 5'inci Filosu yaklaşık 8 bin personelle faaliyet gösteriyor. Katar, ABD Merkez Komutanlığı'nın ileri karargahı olan ve 10 bin asker barındırabilen Al-Udeid Hava Üssü'ne ev sahipliği yapıyor.
Camp Buehring, Ali al-Salem ve al-Dhafra da Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan önemli hava üsleri.
Irak ve İsrail'deki ABD diplomatik misyonları da personelini tahliye etmeye başladı. Yetkililer askeri üslerin yanı sıra büyükelçiliklerin de hedef alınabileceği uyarısında bulunuyor.
ABD’nin Orta Doğu’daki diplomatik misyon ve temsilcilikleri
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth X'te yaptığı açıklamada, "ABD güçlerini korumak en önemli önceliğimizdir" diyerek, bölgesel savunmayı güçlendirmek üzere ilave güçlerin konuşlandırıldığını duyurdu.
— Secretary of Defense Pete Hegseth (@SecDef) June 16, 2025
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.