Papa'nın yüzüğü ölümünden sonra neden imha ediliyor?
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in vefatının ardından geleneksel olarak "Balıkçı Yüzüğü" olarak bilinen yüzüğünün imha edilmesi bekleniyor. Bu yüzük, Katolik inancına göre ilk papa olarak kabul edilen Aziz Petrus’a atıfla bu ismi taşıyor. Peki Papa'nın yüzüğü ölümünden sonra neden imha ediliyor?
Papa Francis, 2013 yılında göreve başladığında, yüzüğü Vatikan’daki yemin töreni sırasında parmağına takmıştı.
Görevi süresince törenlerde taktığı bu yüzük, binlerce inançlı Katolik tarafından saygı göstergesi olarak öpüldü.
Ancak Papa’nın vefatının ardından söz konusu yüzüğün ya tamamen kırılması ya da işlevsiz hâle getirilmesi geleneksel bir zorunluluk hâline geliyor.
Bu uygulamanın tarihi, sahte belgelerin önüne geçilmesi amacıyla Orta Çağ’a kadar uzanıyor.
Papa adına yazılmış belgelerde kullanılan resmi mührün, yani yüzüğün, sahteciliği engellemek için imha edilmesi kilise protokolünün bir parçası.
1521’den bu yana uygulanan bu gelenek, yüzüğün çekiçle parçalanmasını öngörüyor.
Ancak 2013 yılında görevinden kendi isteğiyle ayrılan Papa 16. Benediktus’un ardından bu gelenekte bir değişikliğe gidildi.
Benediktus’un yüzüğü kırılmak yerine üzerine çarpı işareti oyularak işlevsiz hâle getirildi. Uzmanlara göre, günümüzde sahtecilik riski geçmişe oranla çok daha az olduğu için bu sembolik uygulama değişikliğe uğramış durumda.
Papa Francis sade bir yüzük tercih etmişti
Papa Francis, seleflerinden farklı olarak, geleneksel olarak saf altından yapılan yüzük yerine altın kaplamalı gümüş bir yüzük tercih etti.
Hatta bu yüzüğün, daha önce Papa 6. Paul’ün özel sekreterine ait olduğu ve yeniden değerlendirilerek Francis için hazırlandığı belirtiliyor. Yani Francis, kendisi için yeni bir yüzük yaptırmak yerine, kilise tarihinden gelen bir parçayı kullanmayı tercih etti.
Vatikan kaynaklarına göre, Papa Francis günlük hayatında bu yüzüğü nadiren taktı. Genellikle sade bir gümüş yüzük kullanmayı tercih etti.
Ayrıca yüzüğünün öpülmesinden rahatsızlık duyduğu yönünde değerlendirmeler de yapıldı. 2019 yılında çekilen bir görüntüde, Papa’nın elini öpmek isteyenleri geri çektiği görülmüştü. Vatikan ise bunun hijyen amaçlı bir davranış olduğunu açıklamıştı.
Kardinallerin huzurunda imha edilecek
Gelenek gereği, “Kutsal Roma Kilisesi Kamerlingi” unvanına sahip kıdemli kardinal, Papa'nın vefatını duyurduktan sonra yüzüğü ve diğer kutsal mühürleri kardinallerin huzurunda işlevsiz hâle getiriyor.
Bu görev, şu anda İrlandalı Kardinal Kevin Joseph Farrell’a ait. Farrell’ın da önceki uygulamayı izleyerek yüzüğe bir çarpı işareti oyacağı tahmin ediliyor.
Yeni Papa’nın seçileceği toplantı öncesinde yapılacak bu sembolik işlem, hem eski dönemin kapandığını, hem de yeni bir dönemin başlamak üzere olduğunu simgeliyor.
Yeni seçilecek ruhani liderin yüzüğü ve nasıl bir yol izleyeceği ise, Katolik dünyası tarafından merakla bekleniyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.