Bakan Yumaklı: Kesin hasar tespiti için ağaçların güneşi görmesi gerekiyor
Don felaketi ile ilgili hasar tespit çalışmalarının henüz tamamlanmadığını belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, daha bu aşamada çiftçiler dışındaki bir çok kesimin her şeyin bittiğine yönelik açıklamalar yaptığını hatırlattı.
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA
Giresun’daki EKK toplantısı ardından diğer EKK üyeleriyle birlikte gazetecilerin sorularını cevaplandıran Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dondan etkilenen 34 il bulunduğunu, 16 meyve çeşidinin etkilendiğini kaydetti. Yumaklı etkilenen ürünleri; kayısı, üzüm, kiraz, armut, elma, ayva, liman, badem, fındık, ceviz, nektarin, şeftali, portakal, mandalina, erik ve fıstık olarak sıraladı.
Bunların bazılarının yüzde 10, bazılarının yüzde 60 etkilendiğini söyleyen Yumaklı, şu anda kesin tespitin teknik olarak yapılamadığını vurgularken, “Güneşi görmesi lazım ağacın, orada ne reaksiyon veriyor bunun da görülmesi gerekir” dedi.
Sigortalı ürünlerin parasının hemen ödeneceğini kaydeden Yumaklı, ÇKS’ye kayıtlı olup da sigortası bulunmayanların ise şu ana kadarki harcamalarının hasar oranında karşılanacağını anlattı.
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) bölgesindeki fındık üretimindeki azalmanın alfatoksin ile alakası olmadığını söyleyen İbrahim Yumaklı, bölgedeki coğrafi şartların verimliliği düşürdüğünü aktardı.
Yumaklı Türkiye genelindeki fındık üretim ve ihracatına ilişkin şu bilgileri verdi: “2020 yılında 734 bin 726 hektar alanda 665 bin ton fındık üretilmiş, bunun 283 bin tonu ihraç edilmiş ve 1.9 milyar dolar gelir elde edilmiş. 2024 yılında 750 bin hektar alanda 717 bin ton fındık üretimi gerçekleşmiş, 324 bin tonunu ihraç edilmiş, 2.6 milyar dolarlık da bundan bir gelir var”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.