İthalatta ‘gözetim’ krizi!
İthalatta uygulanan “Kıymet Kriterli Gözetim Uygulaması”na ilişkin genelgenin Danıştay tarafından iptal edilmesi, dış ticarette kaosa yol açtı. Firmaların ithalat işlemleri durma noktasına gelirken ciddi tıkanık yaşandı.
AYSEL YÜCEL
Danıştay 7’nci Dairesi’nin 26 Kasım 2024 tarihli kararıyla, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2019/1 sayılı genelgesi iptal edildi. Söz konusu genelge, gözetim belgesi sunamayan ithalatçılara, belirtilen gözetim kıymeti üzerinden vergi ödeyerek eşya çekme imkanı tanıyordu. Genelgenin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte bu alternatif de ortadan kalktı.
“Firmalar mallarını çekemiyor”
Asset Gümrük Müşavirliği Genel Müdür Yardımcısı ve Gümrük Müşaviri Mesut Temel, “Eskiden firmalar gözetim belgesi olmasa da kıymet farkını ödeyerek eşyalarını çekebiliyordu. Fatura kıymeti 20 dolar olan eşya için gözetim tebliği ile 30 dolar kıymet üzerinden vergi ödenerek ithalat yapılabiliyordu. Şu anda bu imkân ortadan kalktı” dedi.
Temel, son 2-3 gündür sektörün önde gelen tüm danışmanlık firmalarıyla yoğun toplantılar yaptıklarını, tüm firmaların aynı krizi yaşadığını ifade etti. “İthalat beyannameleri belirsizlik nedeniyle işleme alınmıyor. Bu da arz sorunlarına, tahsil edilemeyen vergi kaybına, bekleme kaynaklı maliyet artışlarına yol açıyor” diye konuştu. Gümrük Müşavirleri ve ithalatçılar, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün acilen karar alarak uygulamadaki boşluğu gidermesini ve bu kararın bölge müdürlüklerine genelge ya da resmi yazı ile iletilmesini talep ediyor. Aksi halde, tedarik zincirinde ciddi kırılmalar yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.