Koç Üniversitesi ve TÜSİAD raporu: Enflasyon patikasında gevşeme olmayacak
Koç Üniversitesi–TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu için Doç. Dr. Cem Çakmaklı tarafından hazırlanan “Ekonomik ve Finansal Durum Endeksleri Güncel Tahminleri”, Ocak 2025 raporuna göre, Ekonomik Durum Endeksi’nde artış yüzde 0,1, Finansal Durum Endeksi ise yüzde 0,2 artış gösterdi.
Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) için Doç. Dr. Cem Çakmaklı tarafından hazırlanan “Ekonomik ve Finansal Durum Endeksleri Güncel Tahminleri” Ocak 2025 Ekonomik Görünüm raporu, Türkiye ekonomisinin güncel durumuna ilişkin görünümü ortaya koydu.
Ekonomik Durum Endeksi’nin (EDE) ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 artarken, Finansal Durum Endeksi’nde (FDE) yüzde 0,2 yükseliş oldu. Alt göstergelerde ise kırılganlıkların devam ettiği belirtildi.
İşgücü piyasasında hafif bir düşüş oldu
Raporda, sanayi üretim endeksi verisinde aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 4,9’luk yüksek bir artış gözlendiğine işaret edilirken, işgücü piyasasında ise aralık ayında toplam istihdamda yüzde 0,2’lik hafif bir düşüş olduğu görüldü. PMI verileri de ocak ayında 48 ile 50 olan eşik değerin altında kaldı. Kapasite kullanım oranı da aralık ayına göre azalırken, günlük yayınlanan (mevsimsellikten arındırılmış) elektrik tüketimi verisinde ocak ayında önceki aya göre yüzde 0,9’luk bir düşüş izlendi.
Bütün bu bileşenler EDE’de devam eden durağanlığın yerini 2024’ün son çeyreğinde güçlü bir artışa bıraktığını gösterdi.
Son çeyrekte yaşanan sıkılaşma
Finansal Durum Endeksi (FDE) ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı. Aralık ve kasım aylarındaki değişimin sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde - 0,1 olmasıyla finansal koşullarda son çeyrekte yaşanan sıkılaşma da gözler önüne serildi.
FDE’in alt bileşenlerinde ocak ayında brüt rezervlerde düşüş, Türkiye’nin 5 yıllık CDS priminde 250’li seviyelerde seyir, ocak ayının ilk yarısında kredilerde hemen her kategoride reel olarak yüzde 2’lik düşüş oldu.
Ekonomide toparlanma
2019’un ikinci yarısından bu yana hesaplanan EDE ve FDE endekslerine bakıldığında 2020’nin ilk yarısındaki pandemiyle oluşan ekonomik daralma ve sonrasındaki toparlanma dikkat çekerken, finansal durum 2021’in ikinci yarısındaki düşüşe geçerek 2023’ün ikinci yarısında da toparlanmaya geçtiği görüldü.
Ekonominin durgunluğa girme olasılığı
Raporda, EDE ve FDE’nin ortak hareketlerinden yola çıkarak kısa vadede ekonominin durgunluğa girme olasılığı ise 2007’den günümüze kadar dönemde 2008 Küresel Finans Krizi, 2018 kur atakları ve 2020 pandemi başlangıcı sürecinde yükseldi. Son olarak 2024 Eylül’de yüzde 30’a yaklaşan resesyon olasılığı yüzde 17 seviyesinde hesaplandı.
“Finansal koşulların sıkılaşması gerekiyor”
EAF Forum Direktörü Prof. Dr. Selva Demiralp’in yorumu ise şu şekilde oldu:
“Cem Çakmaklı tarafından hazırlanan finansal durum ve ekonomik durum endeksleri son çeyrekteki ivmelenmenin ocak ayı itibarıyla sönümlenmeye başladığına işaret ediyor.
Finansal durum endeksi (mavi çizgi), ekonomik durum endeksi (turuncu çizgi) için bir öncü gösterge işlevi görüyor.
Finansal durum endeksindeki durağanlık, TCMB'nin son üç faiz indirimine rağmen finansal koşullarda bir gevşeme olmadığı ve mevcut sıkılık korunduğu sürece enflasyon patikasında gevşeme olmayacağı şeklinde yorumlanabilir.
Öte yandan %24'lük enflasyon hedefine ulaşabilmek için mavi çizginin biraz daha aşağı gelmesi (yani finansal koşulların sıkılaşması) gerekiyor ki ekonomik durum endeksi de onu takip edebilsin.”
Cem Çakmaklı (@Cem_Cakmakli) tarafından hazırlanan finansal durum ve ekonomik durum endeksleri son çeyrekteki ivmelenmenin Ocak ayı itibarıyla sönümlenmeye başladığına işaret ediyor.
— Selva Demiralp (@SelvaDemiralp) March 12, 2025
Finansal durum endeksi (mavi çizgi), ekonomik durum endeksi (turuncu çizgi) için bir öncü… https://t.co/SoCx8egftv
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.