SETBİR Başkanı Tezel: Kurban keserken kurban olmayın
Kurban satarken, alırken, keserken ve bayramlaşırken maske takmaya, hijyen kurallarına uymaya ve sosyal mesafeye özen gösterilmesini isteyen SETBİR Başkanı Tarık Tezel, “Kimse kurban keserken ve Kurban Bayramı’nı kutlarken koronavirüsün kurbanı olmasın.” dedi.
Yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili açıklama yapan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, hayvan pazarlarında kurbanlık satarken, ararken ve alırken koronavirüs bulaşmasını engellemek için her zamankinden daha fazla tedbir alıp dikkat edilmesi konusunda uyardı.
Koronavirüs salgını sürecinin etkisi ile özellikle büyük kentlerdeki vatandaşların satış ve kesim yerlerinden uzak durmak isteyeceğini, bu nedenle de bağış yoluyla kurbanlık kesimlerinin artacağını öngördüklerini söyleyen Tezel, "Ramazan Bayramı koronavirüs salgını sürecinde ve sokağa çıkma yasağı altında geçirildiği için eğer yine sokağa çıkma yasağı uygulanmazsa yurttaşlarımızın Kurban Bayramı’nda aile büyükleri bir araya gelmeyi, geniş aileleri ile beraber kurban kesmeyi tercih edeceğini düşünüyoruz. Bu tercih de yurttaşlarımızı belediyelerin kurban kesim alanlarından ziyade kırsalda kurban kesmeye yöneltebilir. Ama her halükarda satıcı da alıcı da dini görevli de kasap da mutlaka maskesini taksın, gerekli sağlık, temizlik ve sosyal mesafe kurallarına uysun. Vatandaşlarımız da bayramlaşma sırasında maske takmaya ve sosyal mesafeye özen göstersin. Kimse kurban keserken ve Kurban Bayramı’nı kutlarken koronavirüsün kurbanı olmasın.” diye konuştu.
Başvurulacak iki önemli kaynak var
Türkiye'nin bu yıl Kurban Bayramı’nı koronavirüs salgını ile mücadele ederken karşıladığını söyleyen Tezel, bu nedenle hijyen koşullarının her zamankinden çok daha önemli olduğunu vurguladı. Bu konudan başvurulacak iki önemli kaynağın bulunduğunu belirten Tarık Tezel, "Bunlardan biri Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı 'Kurbanlık Hayvan Sevklerinde, Alımlarında ve Kesimlerinde Dikkat Edilecek Hususlar Hakkında Rehber'. Diğeri de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı '2020 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ'. Bu çalışmalar, hem hayvan satıcılarını ve alıcılarını kurbanlık hayvanın sağlığı konusunda bilgilendiriyor hem de hayvanların taşınması, satışı ve kesimi sırasında uyulması gerekenler ile satış ve kesim sırasında koronavirüs salgınına yönelik alınması gereken tedbirleri belirliyor." dedi.
Kurbanlık tercihinde küçükbaş öne çıkıyor
Türkiye'de hayvancılık sektörünün en hareketli dönemini Kurban Bayramı'nda yaşadığına dikkat çeken Tarık Tezel, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye'deki kurbanlık hayvan varlığının 3,6 milyon küçükbaş ve 1,2 milyon büyükbaş olduğunu bildirdi. Vatandaşların kurbanlık olarak küçükbaş hayvanı tercih ettiğini söyleyen Tezel, "Bundan memnuniyet duyuyoruz. Bu yıl da vatandaşımızın kurban keserken, büyükbaş hayvan varlığının devamı ve küçükbaş hayvan varlığındaki arz fazlalığı nedeni ile tercihini küçükbaş ve erkek hayvanlardan yana yapmasını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de son beş yılda kesilen kurbanlıkların türü ve miktarı
2019
Büyükbaş: 891.670
Küçükbaş: 2.823.066
2018
Büyükbaş: 866.143
Küçükbaş: 2.682.612
2017
Büyükbaş: 817.805
Küçükbaş: 2.720.271
2016
Büyükbaş: 923.751
Küçükbaş: 2.939.252
2015
Büyükbaş: 867.652
Küçükbaş: 2.716.336
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.