Tatil sezonu yaklaştı, uyarılar arttı: Rezervasyon dolandırıcılığına dikkat!
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.
Tüketiciler, tatil sezonunun yaklaşmasıyla turizm sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların yürüttüğü yoğun reklam ve tanıtım faaliyetleriyle karşılaşıyor.
Bunun yanı sıra kötü niyetli kişiler tarafından, sıkça tercih edilen otel ve turizm tesislerinin, internet sitelerinin fotoğraf ve isimleri kopyalanarak, e-posta ve kısa mesajlar üzerinden cazip tekliflerle tüketiciler mağdur ediliyor. Bu nedenle tatil rezervasyonu yapacak tüketicilerin, mağduriyet yaşamamak için bazı hususlara dikkat etmesi gerekiyor.
"Plansız bir tatil kabusa dönüşebilir"
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, sahte rezervasyon mağduru olunmaması için konaklanacak tesisin iyi araştırılması gerektiğini belirterek, "Otel hakkında internet yorumlarını dikkate almanın yanı sıra tatile çıkmadan önce iyi düşünüp, doğru karar vermek önemli. Plansız bir tatil, keyifli bir deneyim yerine kabusa dönüşebilir." dedi.
Tatil planı yaparken ekonomik gücün göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getiren Kılıç, otel fiyatları, ekstra ücretli hizmetler ve bölge esnafının turistlere yönelik fiyat politikasının gözden geçirmenin vatandaşlar için önemli olduğunu vurguladı.
Kılıç, ulaşım kolaylığı, sağlık hizmetlerine yakınlık gibi detayların da incelenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Kaç gün kalınacağı ve gezilecek yerler hakkında bir plan yapılması, tatilin verimli geçmesi açısından önemlidir. Ayrıca, otelin ya da tatil köyünün, yalnızca kendi internet sitesinde paylaştığı görsellere güvenilmemeli, bağımsız platformlardaki kullanıcı yorumları, puanlamalar ve gerçek deneyimler mutlaka incelenmeli." ifadelerini kullandı.
"Sözleşme yapmadan ödeme yapmayın"
Tatile karar verildiğinde, alınacak hizmete yönelik detayları içeren bir sözleşmenin mutlaka yapılması gerektiğine dikkati çeken Kılıç, "Yazılı sözleşme yapılmadan kesinlikle ödeme yapılmamalı, yapılan ödemeler mutlaka belge karşılığında gerçekleştirilmeli. Tatil sona erene kadar, tüm ödeme belgeleri saklanmalı." diye konuştu.
Kılıç, sözleşmede hizmetin kapsamı, konaklama süresi, iptal şartları ve toplam ücret gibi bilgilerin, açık ve detaylı şekilde yer almasının önemine işaret ederek, sorun yaşanması durumunda tüketicilerin gerekli mercilere mutlaka başvurmaları gerektiğini bildirdi.
Tüketicilerin, karşılaştıkları mağduriyeti giderebilmek için ayıplı hizmetleri kayıt altına almasının önem taşıdığının altını çizen Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yaptığınız araştırma ve dikkatlice hazırladığınız yazılı sözleşmeye aykırı bir durumla karşılaşmanız halinde, hizmetin 'ayıplı hizmet' kapsamına girdiğini belgelemelisiniz. Öncelikle otel yetkilisine, ardından sözleşme yapılan tur şirketine durumu bildirmelisiniz. Sorunun çözülmemesi halinde, uyuşmazlık parasal sınırı 149 bin liranın altındaysa, şahsen il veya ilçe tüketici hakem heyetlerine, e-posta yoluyla ya da e-Devlet üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla başvurabilirsiniz. Başvurulara fatura, ödeme bilgileri, sözleşme fotokopisi ve uyuşmazlığı kanıtlayıcı diğer bilgi ve belgelerin eklenmesi gerekiyor."
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.