Ticaret Bakanlığı'nın 'Muhafız'ı gümrüklerde vergi kaçağını önledi!
Ticaret Bakanlığı’nın yapay zeka destekli Muhafız yazılımı gümrüklerde aktif şekilde kullanılıyor. Muhafız, gümrüklerde yüzde 99 isabet oranına ulaşarak milyarlık vergi kaçaklarını önledi.
Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılında kullanıma sunduğu yapay zeka destekli “Muhafız” isimli yazılım gümrüklerde vergi kaçakçılığının önüne geçiyor. Muhafız yazılımı, gümrüklerden geçen eşyaları denetliyor. Gümrük sürecini hızlandırıyor ve milyarlık vergi kaçakçılığı riskleri konusunda uyarı yapıyor. Milyarlık vergi kaçakçılığını önlemeyi sağlıyor.
Sınır kapıları, havaalanları ve limanlardaki gümrük denetimlerine kolaylık getiren Muhafız, gümrük memurlarının dikkatinden kaçabilecek detayları inceleyerek kaçak ürünleri tespit ediyor.
Geleneksel gümrük denetimlerinde memurlar, beyannameleri tek tek kontrol ederek süreci yönetiyordu. Ancak Muhafız sistemi, yapay zeka ile bu süreci otomatize ediyor. Sistem, menşei, malın geldiği yer ve beyannamedeki anomalileri milisaniyeler içinde tespit ederek, gümrük süreçlerini hızlandırıyor ve hataları minimize ediyor. Muhafız beyannameyi değerlendirmenin yanı sıra görüntüleri de analiz ederek makine öğrenmesi yöntemiyle karar alıyor.
20 dakikalık kontrol milisaniyelere iniyor
Bir gümrük memuru bir beyannameyi 20 dakikada kontrol ederken, yapay zeka bu süreci milisaniyeler seviyesine indiriyor. Muhafız, yeni veri kaynakları ve yeni kullanım senaryoları ile güncellenerek ileride yeni tip usulsüzlük ve kaçakçılık yöntemlerinin de tespit edebilecek yapıya sahip.
Yüzde 99 doğrulukla çalışıyor
TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü Müdürü Mehmet Haklıdır, Muhafız’ın yüzde 99 doğruluk seviyesi ile çalıştığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Gümrük muhafaza sürecinde, bir gümrük muhafaza memuru bir beyannameyi 20 dakikada kontrol eder. O beyanname doğru mu, nereden geliyor, mal nereden geliyor, menşei ne, bir anomali var mı? Onu kontrol eder ve 20 dakika sürer. Şu anda geliştirdiğimiz yapay zekâ uygulaması, bunu yüzde 99 doğruluk ve yüzde 99 yakalamayla kontrol sürecine yönlendirerek, bu çalışmayı milisaniyeler seviyesinde yapabiliyor.”
İnsanların tespit edemeyeceği kaçakçıklıkları yakalıyor
Donanımhaber'de yer alan habere göre, Muhafız sisteminin sağladığı avantajlar konusunda en çarpıcı örneklerinden biri, Mersin Limanı’nda yaşandı. Yapay zeka, bir firmanın sağ ve sol ayakkabıları farklı gümrüklerden ülkeye sokarak vergi kaçırdığını tespit etti.
Gümrük memurları paketleri açtığında sadece sağ ayakkabıların olduğunu gördü. TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü Müdürü Mehmet Haklıdır, “Firma ayakkabıların sağ çiftlerini bir yerden, sol çiftlerini bir yerden çekerse daha az vergi ödüyormuş. Bunu normalde bir insanın fark etmesi imkânsız ama yapay zekâ orada böyle bir ‘patern’ (örüntü) yakalayarak bunu tespit etti” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.