Türkiye'nin yüzde 15'lik zammı Ukrayna'yı zorlayacak
Ukraynalı Spike Brokers, Türkiye’nin boğaz geçiş ücretlerindeki artışın Ukrayna tahıl ihracatının etkileyeceğini belirtti.
Türkiye'nin Karadeniz üzerinden gelen ve boğazlarını kullanan gemilere yönelik uyguladığı geçiş ücretini artırması, aracı kurumun verdiği bilgiye göre, Ukrayna'nın ihracatında lojistik maliyetlerin artmasına neden olup Ukrayna tahılının rekabet gücünü azaltabilir.
Aracı kurum Ukraynalı Spike Brokers, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, geçiş ücretlerindeki artışın özellikle Mısır, İtalya ve İspanya gibi önemli pazarlara yapılan sevkiyatlarda navlun ücretlerini etkileyebileceğini belirtti.
Spike Brokers, ön tahminlere göre bu maliyetlerin nakliye ücretlerini ortalama 2-3 dolar artırabileceğini belirtti. Bunun da Rusya ve Romanya gibi bölgedeki diğer ihracatçılarla rekabeti zorlaştırdığını vurguladı.
Küresel çapta önemli bir tahıl üreticisi ve ihracatçısı olan Ukrayna, Haziran 2024'ten Temmuz 2025'e kadar olan dönemde 40.3 milyon ton tahıl ihracatı gerçekleştirmişti.
1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi çerçevesinde İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında kullanılan ve gemilerin net tonları üzerinden alınan Altın Frank değerini, 1 Temmuz 2025 itibariyle geçen yıla göre yüzde 15 oranında artırarak 5,83 ABD dolarına çıkaracaklarını açıklamıştı.
Geçen yıl 51 bin 58 gemi geçti
2024 yılı boyunca İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından, söz konusu ücretlere tabii 51 bin 58 uğraksız geminin geçtiğini belirten Uraloğlu, bu gemilerden toplam 227,4 milyon dolar tahsil edildiğini söylemişti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.