Yurt dışı çıkış harcı hasılatında büyük artış! Bu senenin ilk üç ayında katlandı
Tepkilere rağmen fahiş zamlarla birkaç ay içinde 150 TL'den 710 TL'ye yükseltilen yurt dışı çıkış harcında devletin hasılatında büyük artış yaşandı.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkarken ödemek zorunda olduğu yurt dışı çıkış harcında elde edilen gelir netleşti. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında gelen tepkilere rağmen 150 TL’den 500 TL’ye, yılbaşında ise 710 TL’ye çıkarılan yurt dışı çıkış harcı, devletin kasasına ciddi oranda gelir sağladı.
Yıllık artış oranı yüzde 492 oldu
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen senenin ilk üç ayında sadece 300,7 milyon TL olan devletin yurt dışı çıkış harcı geliri, bu senenin ilk üç ayında 1 milyar 779 milyar TL'ye yükseldi. Yıllık artış oranı yüzde 492 oldu. Bu dönemde harç tutarı, yüzde 373 oranında arttı.
Geçen senenin tamamında yurt dışı çıkış harcı hasılatı, 2 milyar 911 milyar TL olmuştu.
Yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlar, pasaport ve vize gibi kalemlere ek olarak yurt dışı çıkış harcı da ödemekle yükümlü.
Şu kişiler ise yurt dışı çıkış harcından muaf tutuluyor:
* Yedi yaşından küçük çocuklar
* KKTC’ye seyahat eden vatandaşlar
* Ticari amaçla yurt dışına çıkan görevliler
* Green card sahipleri
* Çifte pasaporta sahip olanlar (diğer pasaportla seyahat edildiği durumlarda)
* Yurt dışında süresiz oturum/çalışma hakkı bulunanlar
* Resmi ziyarette bulunan kamu görevlileri
* Pasaportunda “işçi” veya “işçi çocuğu” ifadesi bulunan kişiler
* Pasavan evrakı ile çıkış yapan kişiler
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.