Bakırda ‘otomatik’ yükseliş
ABD’de stoklama, zayıflayan dolar ve teknik alımlar bakır fiyatlarını yeniden 10 bin dolara yaklaştırdı. Tarife endişeleriyle Comex ile LME fiyat makası daha da açıldı.
EVRİM KÜÇÜK
ABD’de stoklama eğilimi, zayıflayan dolar ve Ortadoğu’da tansiyonun düşmesiyle birlikte bakır fiyatları yeniden yükselişe geçti. Mart ayında kaydedilen rekor seviyelere yeniden yaklaşan bakırda, teknik seviyelerin aşılması otomatik alımları tetikleyip fiyatlara destek verdi. ABD ile Londra fiyatları arasındaki fark ton başına 1.600 dolara ulaştı. Yatırım bankası Goldman Sachs, bu yükselişin önümüzdeki aylarda da sürebileceğini belirtiyor.
ABD’de eylül teslimli Comex bakır vadeli kontratları dün yüzde 3’ü aşkın artışla pound başına 5,1650 dolara yani ton başına 11.367 dolara kadar yükseldi. Bu fiyat, üç ayın en yüksek seviyesi olarak dikkat çekti.
Çin'den ihracat, ABD'den ithalat
Artışın arkasında, ABD Ticaret Bakanlığı’nın ithalat tarifeleriyle ilgili sürdürdüğü incelemenin etkili olduğu düşünülüyor. Beyaz Saray, Şubat ayında başlattığı bu inceleme kapsamında tarifelerin uygulanabilirliğini değerlendiriyor. Piyasa ise olası yaptırımlar öncesinde hızlı bir stoklama sürecine girmiş durumda. ABD tarafında agresif alımlar görülürken, Çinli izabe tesisleri, ihracat gelirlerinden faydalanmak adına yurtdışı satışları artırıyor. Bu ikili hareketlilik uzmanlara göre küresel bakır dengesini sarsıyor. ABD’de tarifeler öncesi yapılan agresif alımlar, bakırın fiziki arzına yönelik endişeleri artırdı. Bu eğilim, ABD ve Londra Metal Borsası (LME) fiyatları arasında rekor bir fark oluşmasına neden oldu. Zira LME’de daha ılımlı bir yükseliş izlendi. Üç aylık bakır vadeli fiyatı dün 1,6 artışla ton başına 9.867 dolara yükseldi.
Teknik seviyeler aşıldı alımlar devreye girdi
Bakır fiyatlarının son yükselişi, yalnızca temel değil teknik göstergelerle de destekleniyor. 9.800 dolar seviyesinin aşılmasıyla birlikte otomatik alım emirleri tetiklendi ve LME bakırda üç aylık vadeliler bir anda hız kazandı. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda en çok işlem gören bakır kontratı, yüzde 0,6 artışla ton başına 79.000 yuana yani yaklaşık 11.020 dolar seviyesine çıktı. Bu, 11 Haziran’dan bu yana en yüksek seviye.
Bakır fiyatlarını yukarı taşıyan önemli bir başka unsur ise doların değer kaybı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine gideceği beklentileri ve Başkan Trump’ın para politikası üzerindeki baskısı, dolar endeksini 2022 başından bu yana en düşük seviyelere çekti. Zayıf dolar, dolar bazlı emtiaların diğer para birimlerine karşı ucuzlamasını sağlıyor. Bu da bakır talebini destekleyen bir faktör. Marex metal stratejisti Alastair Munro, “Dolar zayıf oldukça, emtia piyasasında alımlar sürebilir” değerlendirmesinde bulundu.
10.000 dolara doğru yol alıyor
Uzmanlara göre, eylül ayında beklenen yüzde 25’lik ithalat vergileri yürürlüğe girerse ABD fi yatları düşebilir, ancak kısa vadede 10.000 dolar seviyesi güçlü destek haline geldi. Goldman Sachs, bakır fi yatlarının kısa vadede 10.050 dolara ulaşabileceğini, uzun vadede ise arztalep dengesine göre 9.000–10.500 dolar bandında hareket edebileceğini öngörüyor. Küresel bakır piyasası hala birçok risk faktörüne açık: ABD’nin getireceği olası tarifeler, Çin’in büyüme hamleleri ve Ortadoğu’da yeniden tırmanabilecek jeopolitik riskler izleniyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.