Borsa tam gaz devam mı? Kâr satışlarına dikkat: Uzman isimler değerlendirdi

10 gündür tam gaz yükselişine bugün ara veren Borsa İstanbul'da, kazançlı seyrin devam edip etmeyeceği ve olası kâr satışları yatırımcılar için merak konusu. Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, Ata Yatırım Yurt İçi Piyasalar Uzmanı Emre Ökten ve Dinamik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş beklentilerini ekonomim.com'a değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Borsa tam gaz devam mı? Kâr satışlarına dikkat: Uzman isimler değerlendirdi

Şenay ZEREN

Borsa İstanbul, 2023 yılını iyi bir performansla tamamlayamazken, 2024 yılına hızlı başladı. BIST 100 endeksi, yılın başından bugünkü kapanış puanına kadar, yaklaşık yüzde 18 yükseldi. Öte yandan aralıksız yükselişini 10 gündür sürdürürken; bugün negatif tarafa geçerek değer kazancına ara verdi. Endeks, tarihi rekor serisi ise, 6’ıncı gününe taşıdı.

Yükseliş hareketini, beklentilere paralel olarak uygulanan para ve maliye politikaları desteklerken; yerli ve yabancı yatırımcılar için de bir güven ortamı oluşuyor. Ayrıca, borsada genele yayılan kazançlı seyir ve artan işlem hacmi de yukarı yönlü hareketi destekleyen diğer unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan'ın yarın sunacağı yılın ilk enflasyon raporu, piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Toplantıda verilecek mesajlar ve enflasyon beklentilerinin yukarı çekilip çekilmeyeceği ise kritik. Buna paralel olarak da para politikasına yönelik adımlar izlenecek.

Merkez Bankası'nda Fatih Karahan dönemi

Geçtiğimiz cuma günü Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığından affını istemiş ve boşalan koltuğuna Fatih Karahan atanmıştı. Karahan, daha önce TCMB Başkanı Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Fatih Karahan 'şahin' olarak tanınırken; para politikasının daha fazla sıkılaşabileceği öngörülüyor. Yabancı kurumlar da yayımladıkları raporlarında, ekonomi politikalarında bir değişiklik beklemediklerini ve daha 'şahin' bir tavır oluşabileceğini değerlendirdi.

Borsadan 10 gün sonra negatif kapanış

BIST 100 endeksi, bugünkü işlemlerde tüm zamanların en yüksek gün içi zirvesini 8939 puana taşıdı. Endeks sonrasında negatif tarafa geçti ve günü yüzde 0,29 kayıpla 8843 puandan tamamladı. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,27 ve holding endeksi yüzde 0,44 artış kaydederken; kapanışta sırasıyla yüzde 1,22 düşüş ve yüzde 1,14 kazançla hareket etti.

BIST 100 endeksinde teknik açıdan, 9000 ve 9100 seviyeleri direnç, 8900 ve 8800 puan destek konumunda bulunuyor.

Yükseliş 9400 puana kadar sürebilir
Eral Karayazıcı - Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü

BIST 100 endeksi geçen yılın son çeyreğinde 300 dolardan 245 dolara kadar gerilemiş ve 2023 yılını 253 dolar seviyesinde tamamlamıştı. 2024 yılına borsa çok iyi başladı ve geride kalan 5,5 haftada dolar bazında yüzde 15 artış kaydederek 291 dolara ulaştı.

Ben yükselişin 305 dolar (belki 310) seviyesine kadar sürmesinin mümkün olduğunu ancak ilk çeyrekte aşılmasının kolay olmadığını düşünüyorum. Çünkü geride kalan 3 ay boyunca yerel yatırımcıların satışlarını karşılayan küresel fonlar adına bu bölge kar realizasyonu için elverişli bir parkur.

Eğer bu tahmin doğru çıkar ve 305 dolar civarında (TRY bazında yaklaşık 9400) yeni bir yerel-yabancı malik değişimi yaşanırsa birkaç ay endeks 280-310 dolar bandında yatay seyredebilir.

2024 sonunda BIST hangi seviyeyi test edebilir derseniz, pozitif bakışımı koruyor ve 375 dolara yükselme şansı olduğunu düşünüyorum.

Kâr satışları bu seviyelerden gelebilir
Emre Ökten - Ata Yatırım Yurt İçi Piyasalar Uzmanı

Piyasa beklentisine paralel olarak uygulanan para ve maliye politikaları, endeks tarafında hem yabancı hem yerli yatırımcılar için güven ortamı oluşturuyor. Bu güven ortamı içerisinde yükseliş trendinin devam ettiğini görmekteyiz. Teknik açıdan indikatörler de bu sinyalleri vermekte. Endekste güçlü alışlar, yeni rekorların test edilmesini sağlıyor. Hızlı yükseliş, beraberinde kâr satışlarının gelme beklentisini artırmakta.

Perşembe günü açıklanacak Merkez Bankası Enflasyon Raporu, endeksin yönü açısından sinyal niteliğinde olup, yapılacak açıklamalar piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Endekste takip edilebilecek direnç seviyelerine bakıldığında, 8900 üzerinde kalıcı olunması halinde 9000 seviyesi hem teknik açıdan hem psikolojik açıdan önemli bir direnç seviyesi olarak görülüyor. Buranın üzerinde 300 dolar seviyelerine denk gelen 9150 ise, endekste önemli bir seviye olarak öne çıkıyor. Bu direnç noktalarının kırılamaması halinde, bir kâr satışı görmemiz ihtimal dahilinde.

Swap kanallarında iyileşme yabancı girişini artırabilir
Ceyhun Yavaş - Dinamik Yatırım Araştırma Uzmanı

TCMB’nin politika faizinde yüzde 45 seviyesine getirdiği faiz kararı metninde gerekirse faiz artırımına devam edileceği mesajı almıştık. Merkez Bankası Başkanının görevden alınmasının akabinde JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC gibi kurumların raporları ekonomi politikalarında bir değişiklik olmayacağı ve TCMB’nin sıkılaşma döngüsünde daha şahin olabileceği yönündeydi. Yabancı yatırımcıların finansal davranışları da bu doğrultuda oluştu. Bu durum seçimlere gidilirken herhangi bir endişe yaratmayacağı aksine ortodoks politikalara yönelim açısından olumlu olacağı görüşündeyiz. Keza TCMB hızlı hareket ederek TL zorunlu karşılıklara faiz uygulamasının gelmesiyle de söylemlerin somutlaştığı kanaatindeyiz.

Yabancı yatırımcının piyasamıza bu tabloda daha fazla katılım sağlayabilmesi için, swap kanallarında iyileşme hatta açılması olması gerektiği düşünmekteyiz. Borsamızda geri çekilme, piyasadaki likiditeyi çekmeye yönelik açık piyasa işlemlerine başvurması, endekste likidite, kademe boşluklarının yaşanması ve mevduat faizlerinde tekrar yükselme eğilimi sebebiyle olabilir.

Gün içerisinde Borsa İstanbul’da kar realizasyonları görsek bile satışların karşılanması ve hacimlerdeki artışı olumlu karşılıyoruz. Endekste, kısa vadede 8900 seviyesi üzerinde kalındığı sürece 9000 ve 9100 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 8800 destek seviyesi izlenebilir.