Elvan: Melek yatırımda Avrupa'da 4'üncü sıradayız
Dünya Melek Yatırım Forumu'ndan konuşan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, "Türkiye 141 melek yatırımcı ile melek yatırım sıralamasında Avrupa'da 4'üncü sırada yer alıyor" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, melek yatırım ve girişim sermayesi hacminin şu anda yeterli büyüklükte olmamasına rağmen bu alanlarda yüzde 66 büyüme sağladıklarını ve 2019'da 102 milyon dolara ulaştıklarını belirterek, "Türkiye ise 141 melek yatırımcı ile melek yatırım sıralamasında Avrupa'da 4'üncü sırada yer alıyor." dedi.
Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu, küresel erken aşama yatırım ve sermaye piyasalarının "Davos"u olarak kabul edilen Dünya Melek Yatırım Forumu (World Business Angels Investment Forum-WBAF), İstanbul'da devam ediyor.
Etkinliğin açılışında konuşan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Elvan, dünyanın yapısal değişiklikler geçirerek sosyal, kültürel ve ticari açıdan daha küresel hale geldiğini, küreselleşmeyle birlikte aralarında yerel, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin de bulunduğu klasik şirketlerin yatırım aktivitelerinin farklı bir noktaya taşındığını söyledi.
Ticari faaliyetlerde sınırların, milletlerin ve dillerin, küreselleşmenin etkisiyle daha az önemli hale geldiğini vurgulayan Elvan, "Yarının dünyasını yeni fikirlerle ve inovasyonlarla şekillendirmek önem taşıyor. Dünya Melek Yatırım Forumu kapsamında düzenlenen Dünya Kongresi, yatırımlar ve iş birlikleri açısından fırsatlar sunuyor." dedi.
Elvan, dünyanın bir bölümünün diğer bölümü üzerinde etkisi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bir zincirin halkaları gibi, daha yakın ilişkiler kurarak birbirimizden bir şeyler öğrenmeliyiz. Birbirine daha bağlı hale gelen dünyada, girişimciliğin, inovasyonların ve teknolojik gelişmelerin küresel ekonominin dönüşümünün arkasındaki ana unsurlar olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada, startup'lara büyümesi için kaynak sağlayan ve yeni fikirlerin başarılı olması için çalışan melek yatırımcılar anahtar rol üstleniyor. Büyük marketleri domine eden çok sayıda küresel şirket, kararlılık ve tutkuya sahip girişimciler tarafından kuruldu."
"Melek yatırım ve girişim sermayesi hacminde yüzde 66 büyüme sağladık"
Lütfi Elvan, Türkiye'nin, girişim sermayesi ve melek yatırımı geliştirmekte kararlı olduğunu vurgulayarak, "Melek yatırım ve girişim sermayesi hacmi şu anda yeterli büyüklükte olmamasına rağmen bu alanlarda yüzde 66 büyüme sağladık. 2019'da 102 milyon dolara ulaştık." ifadelerini kullandı.
Küresel melek yatırım hacmine değinen Elvan, melek yatırımcıların sadece ABD'de 23 milyar dolar, Avrupa'da ise 7,5 milyar avro yatırım yaptığını anlattı. Elvan, "Türkiye ise 141 melek yatırımcı ile melek yatırım sıralamasında Avrupa'da 4'üncü sırada yer alıyor." dedi.
Türkiye'de şu anda 67 teknopark olduğunu ve 56 bin firmanın bu teknoparklarda faaliyet gösterdiğini kaydeden Elvan, bu şirketlere yönelik vergi istisnası ve teşvik konusunda sağlanan kolaylıklara değindi.
"WBAF, alanında dünyanın en büyüğü"
WBAF Başkanı Baybars Altuntaş da WBAF 2020'nin, dünyanın en büyük erken aşama sermaye ve yatırım piyasaları topluluğu olduğunu belirterek, etkinliğin, sadece melek yatırımcılar ve politika yapıcılar için bir fırsat olmadığını, aynı zamanda yeni bağlantılar kurmak ve iş fırsatları yakalamak açısından endüstri ve işletme yöneticileri için de fırsatlar sağladığını kaydetti.
WBAF kapsamında düzenlenen kongrenin endüstrinin liderlerine, iş dünyasında en iyiye küresel erişim olanağı sağladığını aktaran Altuntaş, "WBAF 2020; özel sermaye fonları, varlık yönetimi kurumları, aile ofisleri, bankalar, borsalar, bilim ve teknoloji parkları, kuluçka merkezleri, hızlanma merkezleri, yatırım tanıtım ajansları, ekonomik kalkınma kurulları, ticaret ve sanayi odaları, belediyeler, inovasyon acentaları ve endüstrinin tamamına, daha zengin ve anlamlı küresel ağlar geliştirmek için bir platform sunuyor." şeklinde konuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.