Deneyimli diplomattan İsrail’e uyarı: 'Türkiye’ye bazı şeyleri diretmesi bence doğru değil'
TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran, İsrail ve ABD’nin İran’a saldırılarıyla yeni bir alevlenme yaşayan Ortadoğu sorunlarının kısa vadede çözümünü beklemediğini söyledi. BM merkezli küresel düzenin sorun çözümüne katkı veremediğini hatırlatan Aran, bu boşluğu doldurmaya yönelik bazı ülkelerin girişimlerinin mevcut kriz halini çözemeyeceği tahmininde bulundu. Geçmişte, Dışişleri Ortadoğu Siyasi İlişkiler Genel Müdürlüğü de yapmış deneyimli diplomat, İsrail’in tutumunu eleştirerek, Türkiye’ye diretmede bulunmasının doğru olmadığını vurguladı.
ANKARA
TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran, İran’a yönelik İsrail ve ABD saldırıları ve Ortadoğu’daki gelişmeleri EKONOMİ’ye değerlendirdi.
Geçmişte İran Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı’nda Ortadoğu Siyasi İlişkiler Genel Müdürlüğü görevlerinde de bulunan E. Büyükelçi Aran, Türkiye’nin bölgenin en güçlü ülkelerinden biri ve NATO üyesi olduğunu hatırlatarak, “Bu ülkeye kimsenin dalaşması, öyle bir şey, talepte bulunması durumu yok ortada. ..Ortadoğu'da zar atar gibi şimdi o ülke düştü, bu ülke düştü, sıra geldi gibi. Öyle değil. Bu (gelişmeler) bizim için rahatsızlık verici bir unsur fakat Türkiye'yi böyle ciddi bir tehdit altında olduğunu düşünmek bence gereksiz.” dedi.
Türkiye-İsrail ilişkileri
Türkiye ve İsrail’in ilişkilerin geçmişte makul seviyede olduğunu, bölge ülkelerinin Türkiye aracılığıyla isteklerini bu ülkeye itebildiği bir ortam bulunduğunu hatırlatan Bozkurt Aran, bu zeminin kaybedildiğini hatırlattı.
“İsrail'in Türkiye bakımından bir tehdit olduğunu doğrusu düşünmüyorum. Yani Türkiye'yi direkt bir tehdit olarak düşünmüyorum” diyen Bozkurt Aran, İİsrail’in bölgede var olmaya çalışan, nüfus bakımından küçük bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Böyle böyle bir toplumun tutup da yani Türkiye'ye kafa tutması, Türkiye'ye bazı şeyleri diretmesi bence doğru değil” ifadesini kullandı.
Çözüm zaman alacak: Sorunlar çözüm arayışını hızlandırır mı emin değilim
Mevcut çatışma halinin çözümüne ilişkin olarak kısa vadede bir çözüm beklemediğini, başta Gazze’ye yapılan saldırı ve Filistin halkının halkının çektiği ıstırap olmak üzere, Suriye ve İran’daki istikrarsızlık dahil bir dizi büyük sorunun olduğunu hatırlatan Bozkurt Aran, Birleşmiş Milletler’in sorunun çözümüne katkı veremediğini, sorunun çözümünün zaman alacağı tahmininde bulundu.
Aran, şunları kaydetti:
“Yeni bir düzen olabilir mi zaman içinde? Ben bu bunun çok zaman alacağını düşünüyorum. Bu kriz (yeni düzen arayışını) hızlandırır mı, ondan da çok emin değilim. Yeniden bir düzenin kurulabilmesi için bazı ülkelerin girişimlerinin mevcut krizin çözümünde etkili olabileceğini tahmin ediyorum. ‘Farklı bir şeyler yapalım mı’ deme arzusunu hissedebilirler ama doğrusu mevcut düzende uluslararası ilişkileri düzene sokmak bakımından yeterli olmayacağını düşünüyorum.”
Doğu Akdeniz hidrokarbonları ve ticaret yolları
E. Büyükelçi Bozkurt Aran, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının mevcut saldırı ve operasyonlarla ilişkisine yönelik olarak soruya, “Bu kaynakların ne şekilde kullanılacağı, batı alemine, Avrupa pazarına nasıl ulaştırılabileceği çok netleşmiş değil. Fakat ne olursa olsun, Türkiye bu konuda yani taleplerini her defasında iletiyor. Yani düşüncelerini de söylüyor. Hidrokarbon yataklarından savaşlar çıkıyor diye düşünmek şu anda bence çok doğru değil. KKTC'nin ve Türkiye'nin bu alandaki haklarını korumak tabii Türkiye'nin ana görevi. Yani bundan bunun dışında düşünmek mümkün değil. Bunu yapabilecek kudrette mi Türkiye? Bence kudrette” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.