Dünya Mutluluk Raporu: Türkiye, Ukrayna ve Arjantin'den daha mutsuz
Oxford Üniversitesi'nin mutluluk sıralamasında Türkiye, genelde 98. sırada yer alırken, 30 yaş altında 101, 60 yaş üzerinde ise 92. sırada yer aldı. Savaştaki Rusya ile Ukrayna ve ekonomik krizdeki Arjantin, her iki kategoride de Türkiye'den üst sıralarda yer aldı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2023 yılında yüzde 52,7 iken 2024 yılında 3,1 puan azalarak yüzde 49,6 oldu.
Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise 2023 yılında yüzde 13,7 iken 2024 yılında 0,8 puan artarak yüzde 14,5 olarak gerçekleşti.
Dünyada durum nasıl?
Oxford Üniversitesi Refah Araştırma Merkezi, Gallup ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından ortak olarak hazırlanan ve son olarak 2024'te yayımlanan Dünya Mutluluk Raporu'na göre ise dünya çapında gençler arasında mutluluk seviyelerinin düştüğü vurgulanırken, yaşlı nüfusun gençlere kıyasla daha yüksek mutluluk seviyelerine sahip olduğu ortaya çıktı.
Özellikle bazı ülkelerde gençlerin mutluluk seviyelerindeki düşüş "dikkat çekici" olarak tanımlandı.
Habertürk'ün derlediğine göre listedeki mutluluk sıralamasında Türkiye genelde 98. sırada yer aldı.
Raporda, yaş gruplarına göre mutluluk seviyeleri de incelenirken, Türkiye'de 30 yaş altı gençler arasında mutluluk seviyesi düşük olup, bu grupta Türkiye 101. sırada yer aldı. 60 yaş ve üzeri kişilerde ise Türkiye 92. sırada yer buldu.
Savaştaki Rusya ile Ukrayna ve ekonomik krizdeki Arjantin, her iki kategoride de Türkiye'den üst sıralarda yer aldı.
İlk sıra bir kez daha Finlandiya'nın
Koronavirüs döneminden bu yana liste genel hatlarıyla aynı ilerlerken, Finlandiya her zaman olduğu gibi bu sene de mutluluk listesinin ilk sırasındaki yerini korudu.
İkinci sıra ise Danimarka yer aldı. Raporda dikkat çeken bir detay ise tüm İskandinav ülkelerinin ilk 10'da yer alması oldu. Bununla beraber Avustralya ve Hollanda dışında ilk 10'un tamamı nüfusu 15 milyonun altında iken
İlk 20'de sadece Kanada ve Birleşik Krallık 30 milyonun üzerinde nüfusa sahip durumda bulunuyor.
Listede ilk 10'dan sonra gelen ülkelerde ise önceki yıllara göre farklılık hakim. Özellikle Çekya, Litvanya ve Slovenya gibi Doğu Avrupa ülkelerinde mutluluk artarken, ABD ve Almanya gibi ülkeler düştü. ABD ve Almanya geçen sene sırasıyla 15 ve 16. sıradayken, bu yıl 23 ve 24. sıraya düştü.
Gençler ve yaşlıların sıralaması farklı
Sıralamalar gençler ve yaşlılar için çok farklı sonuçlara yer veriyor.
ABD ve Kanada'da 60 yaş ve üzeri 30'un altındakilere kıyasla daha yüksek görünürken, özellikle Orta ve Doğu Avrupa'da ise bunun tam tersi geçerli görünüyor.
Genç mutluluğunda Türkiye 101. sırada
Listeye göre gençlerin mutluluğunda Litvanya, İsrail ve Sırbistan ilk üçte yer alırken, onu sırasıyla İzlanda, Danimarka ve Lüksembug takip etti.
Türkiye ise gençlerin mutluluğunda 101. sırada yer aldı.
Raporda Türkiye'de gençlerin mutluluk seviyesinin düşük olması, sosyal ve ekonomik nedenlerden kaynaklı olarak yorumlandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.