TÜPRAG ile ilgili AİHM kararı Uşak İdare Mahkemesi’nde ele alınacak
Kışladağ Altın Madeni’nin ÇED olumlu kararının iptali talebiyle 2004 yılına açılan davada uzman görüşlerinin davacılara tebliğ edilmediğine yönelik AİHM kararı Uşak İdare Mahkemesi’nde görüşülecek.
ANKARA(EKONOMİ)- Kışladağ Altın Madeni’nin ÇED olumlu kararının iptali talebiyle 2004 yılına açılan davada uzman görüşlerinin davacılara tebliğ edilmediğine yönelik AİHM kararı bugün Uşak İdare Mahkemesi’nde görüşülecek.
TÜPRAG tarafından yapılan açıklamada Kışladağ işletmesinin üretim aşamasına geçmeden önce başlamak üzere ilgili bakanlıklar ve Uşak Valiliği’nin oluşturduğu komisyon tarafından 19 yıldır düzenli olarak çevresel denetime tabi tutulduğu bildirildi. Gerçekleştirilen denetimlerde bugüne kadar herhangi bir uygunsuzluğun tespit edilmediğinin altı çizilen açıklamada, 2003’te dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verildiği hatırlatıldı.
2006’da faaliyete başlayan Kışladağ Altın Madeni’nin, aynı yıl Uşak Valiliği tarafından DSİ’nin de yer aldığı denetleme komisyonu ile su ve toprak numune alımına başlandığı vurgulanırken, “19 yıldır düzenli olarak çevresel izleme ve denetim faaliyetleri gerçekleştirilen madende bugüne kadar en az ayda iki kez olmak üzere açılmış toplam 26 gözlem kuyusunda su için 34, toprak için ise 19 farklı kimyasal parametreyle sürekli olarak denetim çalışmaları yürütülüyor. Bununla beraber ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü gibi kurumlar tarafından da rutin ve plansız denetimler gerçekleştiriliyor” ifadelerine yer verildi.
Madende işletmeye alanından dışarıya kontrolsüz atıksu deşarjının sözkonusu olmadığına değinilen açıklamada, yağmur sularının da toplanarak arıtılıp maden sahasında geri kullanıldığı belirtildi. Açıklamada bu işlem sayesinde DSİ’nin madene yasal olarak tahsis ettiği yeraltı suyu çekim miktarının yüzde 47’sinin kullanıldığına dikkat çekilerek, su tüketiminin optimize edilmesiyle çevresel risklerin en aza indirildiği görüşüne yer verildi.
İşletmenin biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmaları çerçevesinde, maden sahası ve çevresindeki bitki örtüsüyle yaban hayatının durumunun yılda iki kez Hacettepe ve Gazi Üniversitesi Biyoloji bölümü tarafından izlendiği bildirildi.
Açıklamada ayrıca, AİHM kararının görüşüleceği günün hemen öncesinde, nereden alındığı ve yetkili kişiler tarafından alınıp alınmadığı bilinmeyen numunelere ilişkin sonuçların, servis edilmesinin de yapay bir gündem yaratma çabası olduğu görüşüne yer verildi.
ÇED olumlu kararının iptali amacıyla açılan davanın yargı sürecinde iki kez davanın reddine yer verildiğine vurgu yapılan açıklamada, “Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan bireysel başvurular konusunda ise başvuruların 12 tanesi incelenmeksizin kişi yönünden “yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez bulunmuştu. Maden bölgesinde yaşadığı tespit edilen bir kişinin AYM başvurusu ise usul ve esas yönünden incelendikten sonra ÇED raporunda gerekli tüm tedbirlerin alındığı belirterek, 2018 yılında herhangi bir ihlal söz konusu olmadığına karar verilmişti” ifadelerine yer verildi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.