Ekonomiyi bilmek yetmiyor! Hangi bölümden mezun olanlar en fazla maaşı alıyor?
Üniversitede okurken ve mezun olurken, her genç iyi maaşlarla iyi bir iş hayali kurar. Türkiye’de son yıllarda üniversite mezunu gençlerin hem iş bulma hem de düşük maaş isyanları ise sosyal medyada sık sık karşımıza çıkıyor. Peki ilk mezun olunduğunda en yüksek maaşı alabilen bölümler hangileri? Ekonomi-finans, mühendislik ve sağlık bilimleri alanlarında ortalama maaşlar nasıl?
ÖZDER ŞEYDA UYANIK
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hazırlanan, ÜNİ-VERİ sitesinde üniversitelerin bölümlerine yönelik önemli bilgiler yer alıyor.
Üniversite için bölüm seçmeye çalışan lise öğrencilerine, üniversitede okuyan ve ileride ne kadar maaş alacağını düşünen ya da son sınıfta iş başvuruları yaparak ne kadar maaş isteyeceğini düşünenlere yönelik hazırlanan verilerin içinde sadece parasal konular da yok.
Bölümlerin ilk iş bulma sürelerinden, ilk işteki ücret dağılımına, kamuda ya da akademide çalışma oranlarına, girişimcilik ya da yöneticilik oranlarına kadar geniş bir yelpazede bilgi sunuluyor.
Ekonomi ve finans alanıyla mühendislik ve sağlık bilimlerindeki ücretleri bu verilerden derleyerek sizler için inceledik.
Ekonomi ve finans alanında yeni mezunların maaş oranları
Bankacılık ve sigortacılık, çalışma ekonomisi, ekonometri, iktisat, istatistik, işletme, işletme yönetimi, maliye ve uluslararası ticaret bölümlerinde 2024 yılı verilerine göre, asgari ücret düzeyi yüksek görülüyor. Ortalamada tüm bu bölümlerin mezunları içinde asgari ücretle işe başlayanların oranı yüzde 30’a yakın olurken, asgari ücretin yarısından fazlasına kadar ise yüzde 34 oranında ilk işine girenler görülüyor.
Yeni mezunların içinde iki asgari ücret alan yüzde 15, üç asgari ücret alan da yüzde 6 oranında olurken, bölümlere göre şu şekilde farklılaşıyor:
Bu bölümler içinde yeni mezunların ortalama maaşı da asgari ücretin hemen üzerinde yer alıyor. Ortalamada en yüksek maaşı istatistik mezunları alırken, onu işletme ve iktisat takip ederken 2024 verilerine göre ortalama 22 bin 500 TL maaş aldıkları görülüyor.
Mühendisliklerde maaşlar nasıl?
Gemi ve uçak mühendislikleri orman, çevre ve biyo mühendisliklerle çok farklı bir tablo çizerken listede de üst sıralarda geliyor.
Ülkemizde yoğun tercih edilen inşaat mühendisliğinde de ilk işe başlayan neredeyse 3 yeni mezundan birine asgari ücret verildiği görülürken, bu oran en düşük kimya ve endüstri mühendisliklerinde görülüyor.
Mühendisliklerde ortalama maaşların yüksek olduğu bölümler, yeni mezunlara iki ya da üç asgari ücret verme oranının yüksek olduğu mesleklerde görülüyor.
Bilgisayar, endüstri ile elektrik ve elektronik mühendislikleri de halen popülerliğini koruyor.
Sağlık alanında tıp açık ara önde!
Sağlık bilimlerine bakıldığında, tıp okuyanların açık ara önde olduğu görülüyor. Veterinerlik, eczacılık, diş hekimliği, hemşirelik, psikoloji, fizyoterapi, sağlık yönetimi, beslenme ve diyetetik, sağlık hizmetleri ve odyoloji de bu alanda yer alırken, bu alanda farkın açık olduğu da dikkat çekiyor.
Tıp mezunlarında yeni mezunlara verilen ücretler asgari ücretin yanından geçmezken, odyoloji mezunlarında yaklaşık iki mezundan biri asgari ücret alıyor.
Tıp mezunlarının yine maaşlarının bu alandaki ortalamanın yaklaşık iki katı olduğu görülüyor. Doktorlara en yakın maaş alanlar da yine veteriner hekimler oluyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.