Güven, itibar ve dijital stratejiler marka etkisini yönlendirmede ilk sırada yer alıyor
PublicRelations Global Network (PRGN) tarafından gerçekleştirilen araştırma, iş dünyası liderlerinin marka etkisini giderek daha önemli gördüğünü ve dijital kanalların büyüme stratejilerinde başrol oynadığını ortaya koyuyor.
40 ülkede pazarlama ve iş dünyası liderleriyle yapılan yeni bir küresel araştırma, markalaşma stratejilerinde köklü bir değişimi gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre; güven, itibar ve dijital etkileşim, marka etkisinin en önemli belirleyicileri arasında öne çıkıyor. PublicRelations Global Network (PRGN) tarafından, Researchscape International işbirliğiyle 50’den fazla üye ajansının katılımıyla gerçekleştirilen bu araştırma, dijital dönüşüm ve değişen tüketici güveniyle şekillenen bir çağda, işletmelerin marka etkisini nasıl yeniden tanımladığını ortaya koyuyor.
Araştırma, iş dünyası liderlerinin yüzde 89’unun marka etkisini “son derece” veya “çok” önemli gördüğünü, yüzde 67’sinin ise bu önemin önümüzdeki üç ila beş yıl içinde daha da artmasını beklediğini ortaya koydu. Ayrıca katılımcıların %87’si stratejilerini marka etkisini güçlendirecek şekilde uyarladıklarını, %29’u ise rekabetçi kalmak için büyük değişiklikler yapmak zorunda kaldıklarını belirtti.
PRGN Başkanı NatachaClarac, “Bu sonuçlar, kuruluşların marka etkisini nasıl algıladığı ve geliştirdiği konusunda önemli bir dönüşümü gözler önüne seriyor. Artık sadece pazarda var olmak değil; paydaşlarla güvene dayalı ve samimi ilişkiler kurmak ön planda. Bu da marka etkisinin günümüz iş dünyasında neden giderek daha önemli hale geldiğini gösteriyor.” dedi.
PRGN Pazarlama ve İletişim Komitesi Başkanı Bill Southard, “Marka iletişiminde dijital dönüşüm artık kaçınılmaz. Kuruluşlar, bu platformları benimserken aynı zamanda hedef kitleleriyle samimi bağlantılar kurmayı da sürdürmeli.” dedi.
Araştırmadan öne çıkanlar
Güven ve dijital varlık marka etkisini tanımlıyor
Katılımcıların yüzde 65’i güveni, yüzde 61’i itibarı en kritik marka unsurları olarak gösterdi. Müşteri sadakati (%42) ve marka değeri (%19) ise etkiyi ölçmede öne çıkan göstergeler arasında yer aldı. Dijital ve sosyal medya platformları, marka geliştirmede merkezi konuma gelmiş durumda; katılımcıların %76’sı sosyal medyanın “son derece” veya “çok önemli” bir etkiye sahip olduğunu belirtti.
Liderler daha iyi ölçümleme ve dijital stratejiler arayışında
Katılımcıların yüzde 60’ı gelişmiş ölçümleme ve analiz kabiliyetlerine, yüzde 57’si ise dijital stratejiler ve amaca yönelik marka kurgusu hakkında daha derin içgörülere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
En etkili markalar: Apple, Nike ve Coca-Cola
Katılımcılara göre en etkili markalar Apple (%30), Nike (%13) ve Coca-Cola (%9) oldu. Bu markalar, istikrarlı marka inşası ve inovasyonla uzun vadeli etki yaratma gücünü temsil ediyor.
Tüketici davranışları ve çalışan güveni marka etkisini yönlendiriyor
Katılımcıların yüzde 89’u, bir markanın tüketici davranışları üzerindeki etkisini “son derece” veya “çok önemli” olarak değerlendirdi. Ayrıca, çalışanlar en güvenilir paydaşlar arasında yer aldı. Araştırmaya katılanların yüzde 63’ü çalışanlara “son derece” veya “çok yüksek” düzeyde güvendiklerini belirtti. Bu da içsel marka savunucularının önemini vurguluyor.
NatachaClarac, “Hızla değişen iş ortamında marka etkisinin önemini daha iyi anlamak istedik ve bu araştırmanın sonuçları, bu kritik konuda önemli bir bakış açısı sunuyor,” dedi. “Elde edilen bulgular, markaların değişen tüketici beklentileri ve artan dijital etkileşim ortamında etkilerini nasıl güçlendirebileceğine dair bir yol haritası sunuyor.” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.