Bursa’nın ‘Hamle’cileri...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan

Projenin adı ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ kısaca ‘Hamle’. Türkiye’de katma değerli üretimin artırılmasına dönük bakanlık ve bağlı kuruluşlar tarafından sağlanan destek ve teşviklerin tek pencereden yönetilerek orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlere yoğunlaştırılmasına yönelik özel bir program. Amaç yüksek katma değerli, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkân ve kabiliyetlerle üretimine destek vermek. Ar-Ge’sini TÜBİTAK, yatırım harcamalarını KOSGEB finanse edecek. Devlet desteklerini de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verecek. Hamle programından makine, bilgisayar, elektronik, optik, elektrikli teçhizat, eczacılık, kimya ve ulaşım araçları sektörleri yararlanacak.

300’den fazla ürünün yerlileştirilmesi hedeflenen programda ilk uygulama makine sektöründen başlayacak. Projenin ilk uygulamasının makine sektöründen başlamasında ve bu sektörün fark edilmesinde Makina İmalatçıları Birliği’nin de büyük katkısının olduğunu düşünüyorum. Gerek önceki başkanlar gerekse şimdiki başkan Emre Gencer, sektörde ithalatın önlenmesi, yerli üreticilerin desteklenmesine dönük müthiş işlere imza attılar. Politika yapıcılarının uzun yıllardır ilgi bekleyen bu sektöre yönelmelerini sağladılar.

Makine sektöründe kapsama alınan 10 firma geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Listeye girmeyi başaran firmalardan 3’ü Bursa’dan. Durmazlar, Ermaksan ve İğrek Makina. Hatırlayacak olursanız Durmazlar ve Ermaksan firmalarının adı Wikileaks belgelerinde de geçmişti.

Uzun yıllardır reel sektörü ve temsilcilerini mercek altına alır adeta adım adım takip ederiz. Bursa’dan listeye giren firmalarımızın da uzun zamandır takibindeyiz. Gelişimlerine, başarılarına, aralarındaki tatlı rekabete, atılım ve yatırımlarına hep şahit olmuşuzdur.

Şimdi bu üç firmamız ne yapacak?

Durmazlar Makina; ultra hızlı lazerler ve eklemeli imalat makinelerinde kullanılan tek modlu lazerleri üretecek. Akım metal CNC takım tezgahlarını hem geliştirecek hem de seri üretimini gerçekleştirecek.

Ermaksan Makina; dünyada 800x800 milimetre üretim kapasitesine sahip büyük boyutlu eklemeli imalat makinasını üreten ikinci firma olacak.

İğrek Makina; yüksek teknolojili CNC takım tezgahlarını yerli ve milli kaynaklarla imal edecek. Yani her üç firma da üretimde ihtiyaç duyulan ve ithalatı yapılan ana ve ara mamullerin üretimini gerçekleştirecek.

Böylelikle hem dışa bağımlılıktan kurtulacağız hem de ithalatı azaltmış olacağız. Firmalarımızın çok başarılı işlere imza atacaklarından kuşkum yok. Yolları açık olsun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar