Çocukluğunda bahçesine top kaçırdığı köşkü akademiye çevirdi

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den

Herkesin aklına ilk lojistik sektörünü getirse de, Arkas Holding’in onlarca sektörde yatırımı var. Otomotiv, turizm, sigorta, iş makineleri, bilgi teknolojileri, gözetim ve denetim hizmetleri, inşaat bunlardan bazıları. Ama bu yazının konusu Arkas’ın ekonomik faaliyetleri değil, sosyal alanda yaptıkları. Arkas Holding, daha doğrusu Arkas Ailesi spor, sanat, çevre, eğitim gibi konularda yaptığı yatırımlar ya da sürdürdüğü projelerle pek çok sermaye grubundan ayrışıyor. Arkas’ın kent tarihi konusunda yaptıkları ise paha biçilmez.

Arkas Holding’in tohumları 1902 yılında Gabriel J.B. Arkas tarafından ithalat işleriyle atıldı. 1944’de Lucien Gabriel Arkas, uluslararası taşımacılık sektörüne yöneldi. Halen holdingin yönetim kurulu başkanlığını yürüten Lucien Arkas ise şirketin bugünkü yapısına kavuşmasına önderlik etti.

Lucien Arkas, işlerini büyütürken bir yandan da sosyal sorumluluk duygusuyla pek çok yatırımı İzmir’e kazandırdı. Müze ve spor kulübü kurdu, pek çok organizasyonu destekledi ya da bizzat düzenlenmesini sağladı. Arkas Ailesi son olarak İzmir’e yeni bir deneyim merkezi kazandırdı. Geçtiğimiz aylarda Arkas Holding tarafından restorasyonu tamamlanarak topluma yeniden kazandırılan Arkas Mattheys Köşkü yerleşkesi içinde yer alan Arkas Arcademia, iş dünyasına yönelik ekonomik, kültürel ve kişisel gelişim odaklı eğitim ve etkinliklerin yanı sıra kurumsal ağırlamalara yönelik hizmet sunacak yeni nesil bir deneyim merkezi. Merkezin tanıtımı için yapılan toplantıda Mattheys Köşkü’nün tarihçesini de bir daha dinledik. Tarihçi ve seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç’un naklettiğine göre, köşk, İzmir’in kurtuluş gününün bir hafta sonrasında cumhuriyetin kurucu ekibine ev sahipliği yapmış. Köşkün o zamanki sakinlerinden Bayan Eugenie Wood günlüğünün 16 Eylül 1922 tarihli sayfasına şunları yazmış: “Mustafa Kemal evime geldi. Yanında İsmet Paşa ve diğer generallerle meşhur Türk kadını Halide Edip vardı. Mustafa Kemal Paşa onların arasında bir başka idi. O’nu tanımaktan ve karşı karşıya gelip konuşmaktan duyduğum sevinç sonsuzdu. Oturup 15 dakika kadar sohbet ettik. Mustafa Kemal sonra benden izin istedi. Ardından da Fevzi, İsmet, Asım Paşa’larla Halide Edip üst kata çıktılar. Evet, şu anda İmparatorluğun kaderi evimin üst kısmında yatak odamın önündeki piyanonun yanında, kadife koltuklarda tartışılıyor.”

Bu köşkün Lucien Arkas’ın kişisel tarihinde de küçük bir yeri bulunuyor. Çocukluğunda oyun oynarken topunu sık sık bu bahçeye kaçırırmış Lucien Arkas. Şimdi o köşkte Arkas Akademi’nin 15 yıllık birikim ve tecrübesiyle iş dünyasına yönelik ekonomik, kültürel ve kişisel gelişim odaklı eğitim ve etkinlikler düzenleniyor.

Toplantıda Arkas Arcademia ile neyi amaçladıklarını ve neler yapacaklarını ev sahibi Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas anlattı. Şirket içi eğitime çok önem verdiklerini söyleyen Arkas, Türkiye’den beyin göçü artarken ve kaliteli insan kaynağı yetiştirmek ve elde tutmak çok önemli iken Arkas Arcademia’yı eğitim amaçlı kullanacaklarını söyledi. “Tüm Ege şirketleri olarak birleşip eğitim ihtiyaçlarımızı ortak karşılayacağımız bir yer olarak Arkas Arcademia’yı açtık.  İnsan kaynakları yöneticilerimizin ve takımların beraber çalışması ile kendi başımıza ulaşamayacağımız eğitim kalitesine hep beraber ulaşabilmeyi amaçlıyoruz” diyen Bernard Arkas, sözlerini, “Umarım burası yöneticilerimizi hep beraber yükseltmemiz için bir ortam olur ve Ege şirketleri olarak beraberce çalışıp Türkiye’ye örnek olabiliriz” diye sonlandırdı.

Arkas Ailesi’nin kent kültürü ve tarihine dair yeni projelerini merakla bekliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Zeytinde hasat zamanı… 30 Kasım 2023