Pandeminin gölgesinde bir İEF’yi geride bıraktık

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den

İzmir’e 6 yıl önce yerleştim. Ama İzmir Enternasyonal Fuarı’nı (İEF) bilmek için İzmirli olmak gerekmiyor. Çocukluğumdan beri biliyordum İEF’yi. Gerçi o zamanlar adı bizim için İEF değil, Fuar’dı. “Fuar” da ürünlerin teşhir edildiği, farklı ülkelerin yeniliklerini yarıştırdığı, katılımcıların ve ziyaretçilerin iş bağlantısı yaptığı bir organizasyondan çok, lunaparktı, hayvanat bahçesiydi, gazinolardan taşan ünlü şarkıcıların sesleriydi ve sadece İzmir’de düzenlenirdi.

Fuarın bir de ticari boyutunun olduğunu öğrendiğimiz dönemlerde ise artık genel ticaret fuarları yerlerini ihtisas fuarlarına bırakmaya başlamış, dolayısıyla İEF’nin ticari gücü de her yıl biraz daha azalır olmuştu. Önce fuarın simgesi olan otomotiv standları her yıl yeni modellerini sergilemek için dört gözle bekledikleri İEF’yi terk ettiler, ardından yavaş yavaş diğer sektörlerin ilgisi azaldı.

Yani “Nerede o eski İEF’ler” söylemi İzmir için bu yılın konusu değil. İzmir’e ilk geldiğimde de, yani 6 yıl öncesinde de herkes böyle düşünüyordu. Fuarın organizasyonunu yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzfaş’ın hakkını vermek lazım. Bir yandan onur konuğu ülke, partner ülke, odak ülke, onur konuğu il, ana tema, İzmir İş Günleri gibi adımlarla fuarın ticari gücünü yüksek tutmaya çalışırken, bir yandan da değişen eğlence anlayışına paralel olarak konserler, tiyatrolar, sokak gösterileri, film gösterimleri, dünya mutfakları gibi organizasyonlarla yoğun bir kültür-sanat etkinliği programı hazırladılar. Tüm bu çabalar İEF’nin coşkusunun sürmesine ve ivmesini tekrar yukarı çevirmesine büyük katkı koydu.

Bu yıl ise durum biraz daha farklıydı. Pandeminin gölgesi İEF’de açıkça hissedildi. Fuarın kültür-sanat-eğlence programı yine yoğundu. Pandemi tedbirleriyle gerçekleştirilen bu etkinlikler ilgi de gördü. Fakat İEF coşkusu önceki fuarla karşılaştırılamayacak kadar azdı. Salgının tırmanışta olduğu bir dönemde böyle bir coşku beklemek doğru da değil zaten. Dünyayı sarsan COVID-19, Türkiye’nin 89 yıllık geleneğine de bir fiske vurdu. Fakat İEF bununla yıkılmayacak kadar güçlü. Bunun geçici olduğunu hepimiz biliyoruz. Dünya savaşları atlatmış, küresel krizlerden başarıyla çıkmış olan İEF’nin önümüzdeki yıl gerçekleşecek 90. randevusunun her zamankinden coşkulu olacağını tahmin ediyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Zeytinde hasat zamanı… 30 Kasım 2023