Uzun vadede frank, kısa vadede euro
Deutsche Bank raporuna göre, Amerikan Doları’nın, son elli yılda karşısında darmadağın olduğu para birimi İsviçre Frangı olarak gözüküyor. Böyle uzun bir zaman diliminde, Japon Yeni ve Avustralya Doları da iyi performans göstermişler.
İsviçre Merkez Bankası, 1999’a kadar rezervlerinin yüzde 40’ını altın olarak tutmak zorundaydı. Kurumun sonraki yıllarda da yüklü miktarda altın bulundurması, frangı diğerlerinden ayrıştırmış. Bilindiği üzere, 1973’e kadar altının fiyatı 35 dolardı. ABD’nin o yıl altın standardından vazgeçmesinden sonra fiyat yükselmeye başladı. Doların değeri bu sürede altın karşısında yüzde 98 düşmüş. Öte yandan, sadece krizden krize savrulan ülkelerin para birimleri değil, ekonomileri iyi yönetilen ülkelerin para birimleri de dolar karşısında sıfırlanmışlar. Görünen o ki, uzun vadeli düşünen bir yatırımcının, temel değeri olan somut varlıkları ve güvenli saklama araçlarını, portföyünde mutlaka bulundurması gerekiyor.
Kısa vadeli düşünenlerin hâlihazırdaki gözdesi eurodur. Kurumsal yatırımcıların opsiyonlar üzerinden yüklü euro-alım pozisyonları açtığını mayıs başında yazdım. Spekülatör pozisyonları da uzun süredir euro lehinedir. EUR/USD paritesi dün dört yılın zirvesine çıktı. Savaş ortamında bile doların güçlenememesi irdelenmelidir. Fed başkanı Powell’ın görev süresinin bitimine daha 11 ay olmasına rağmen, halefinin yakın zamanda açıklanacağı dillendiriliyor. Dolar üzerinde bu da baskı oluşturuyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.