Yerli odun ‘dalgadan’ korudu, ‘ikinci MDF’ye 120 milyon Euro yatırdı
AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Semih Söylemez, 2013’te Yönetim Kurulu Başkanı ve babası Ahmet Söylemez ile kardeşi ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hulusi Söylemez’e önerisini sundu:
-Şirketimizin yönetim kuruluna “bağımsız üye” olarak bir kadın girse iyi olur.
Didar Sevdil Yıldırım’ın AGT’yle yolu Mehmet Semih Söylemez’in önerisi üzerine 2014’te “bağımsız üye” olarak kesişti.
Sevdil Yıldırım’ın “bağımsız üye”lik döneminde şirket yönetimi hammadde kullanımı konusunda önemli bir karara imza attı:
-Kullandığımız odunun yarısını ithal ediyoruz. Dövizde yaşanan aşırı dalgalara karşı kendimizi korumak için tümüyle yerli oduna dönelim.
Şirketin MDF üretimini yönetenlerden itiraz geldi:
-MDF üretiminde ithal odun kullanmamız şart.
Geçen yıl mayıs ayında AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin genel müdürlük görevini üstlenen Yıldırım, “bağımsız üye”lik döneminde alınan kararı anımsadı:
-İyi ki o dönemde odun ithalatını durdurmaya karar vermişiz. O karar sayesinde 2018 Ağustos ayında yaşanan aşırı döviz dalgası şirketimizi pas geçmiş oldu.
AGT Ağaç Sanayi, 120 milyon Euro’luk yatırımla hayata geçirdiği ikinci MDF tesisini Ocak 2020’de devreye aldı. Şirketin temelini 1984’te atan baba Ahmet Söylemez, oğulları Mehmet ve Mustafa Söylemez ile Genel Müdür Sevdil Yıldırım’a geçen hafta konuk olduk.
Antalya OSB’deki üretim alanı 450 bin metrekareye ulaşan AGT’nin bugüne kadarki toplam yatırım bedelini merak ettik, Yıldırım son 10 yıllık bedeli paylaştı:
-Son 10 yılda 287 milyon Euro’luk yatırım gerçekleşti.
AGT’nin ürün yelpazesine işaret etti:
-Ham MDF, parke, panel, MDF lam ve profil üretiyoruz.
Mustafa Söylemez, iş modellerini şöyle tanımladı:
-Bizim işimiz kumaş üretip takım elbisede görmek gibi.
Yıldırım, 5 kıtada 80’i aşkın ülkeye ihracat yaptıklarını vurguladı:
-2019’da 1.2 milyar lira ciro yaptık. Bunun yüzde 45’i ihracattan geldi. Aslında daha fazla ihracat yapabilirdik. Ancak, kapasitemiz bu kadarına izin verdi.
Mustafa Söylemez araya girdi:
-1060 personelle 365 gün 3.5 vardiyada aralıksız üretim yapıyoruz.
Mustafa Söylemez, bu noktada yerli oduna dönüşleriyle ilgili şu noktanın altını çizdi:
-Orman Müdürlüğü izni, orman köylüsünün eliyle Antalya ve çevresindeki ormanlarda kuruyan dalları, ağaçları kestiriyoruz. Bizim bu şekilde devreye girmemizle birlikte Antalya bölgesinde ağaç varlığında yüzde 3 büyüme oldu.
Sektörün diğer oyuncularını anımsattım:
Sektörün diğer oyuncuları da tümüyle yerli oduna dönmek isterse ihtiyaç karşılanabilir mi?
Mustafa Söylemez yanıt verdi:
-ABD’de orman kiralamış sektör oyuncusu da var. Ancak, dövize dayalı hammaddeden kurtulmak için onlar da yerli oduna dönmeye çalışıyor.
Sevdil Yıldırım, bu konuda şu verileri ortaya koydu:
-2014’ten itibaren Antalya bölgesinde Orman Genel Müdürlüğü’nün yoğun çalışmalarıyla orman alanı 1 milyon 146 bin hektardan 1 milyon 174 bin hektara yükseldi. Endüstriyel odun üretimi de 912 bin 865 metreküpten 1 milyon 67 bin 133 metreküpe çıktı.
Eğer sektörün orman varlığını canlandırıcı, artırıcı etkisi söz konusu ise odunu ABD’den, Kanada’dan, Rusya’dan getirip döviz ödemeye ne gerek var?
Türkiye, MDF’de dünya ikincisi
AGT Ağaç Sanayi Genel Müdürü Sevdil Yıldırım, dünyada MDF üretiminin 113 milyon m3 düzeyinde olduğunu belirtti:
-Çin, yüzde 55.5’lik payla dünyada birinci sırada yer alıyor. Türkiye, yüzde 4.9’la ikinci, Brezilya da yüzde 4.6 ile 3’üncü sırada bulunuyor.
Son yatırımla ulaştıkları üretim büyüklüğüne işaret etti:
-Yıllık kapasitemiz 1 milyon metreküp MDF ve 35 milyon metrekare laminant parke seviyesine çıktı.
Dünya parke pazarının 900 milyon metrekare olduğunu kaydetti:
-Türkiye parke pazarı 95 milyon metrekare. Dünyanın yüzde 11’ine denk geliyor. Laminant parkede de Türkiye, Çin’den sonra dünya ikincisi. Almanya 3’üncü sırada. AGT’nin kapasitesi 2019’da 23 milyon metrekare idi. Yeni yatırımla 35 milyon metrekare oluyor.
Yeni yatırım adresi Denizli olacak
AGT Ağaç Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Semih Söylemez, son yatırım tamamlanırken bir sonraki yatırıma hazırlıkların başladığını belirtti:
-Denizli’de yatırım için OSB’de arsamızı aldık. Denizli’de ne zaman yatırıma başlayacaklarını sordum, şu yanıtı verdi:
-Aslında arsamızı almakla düğmeye basmış olduk. Arkası adım adım gelir.
AGT Genel Müdürü Sevdil Yıldırım, alınan arsanın büyüklüğünü paylaştı:
-Denizli’de yatırım için alınan arsa 600 bin metrekare.
Babamın hissesini halka açacağız
AGT Ağaç Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Söylemez’e şirketteki hisse dağılımını sordum, anlattı:
-Abim ile benim yüzde 35’er, babamın yüzde 30 hissesi var.
Ardından ekledi:
-Hisse dağılımını babamız böyle uygun gördü. Zaten kendisinin hisselerini de halka açılma planı için şimdilik elinde tutuyor.
Halka açılma takvimini merak ettim, paylaştı:
-Henüz kesinleşmiş bir takvim yok. 2 yıldan önce gündeme gelmez. Zaten ekonomik konjonktüre bağlı olarak adım atmamız gerekiyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.