Almanya'da yatırımcı güveni iyimserliklerle arttı
Almanya'da yatırımcı güveni yeni hükümet ve tarifelere yönelik iyimserliklerle mayıs ayında artış gösterdi. ZEW Ekonomik Güven Endeksi, mayısta geçen aya kıyasla 39,2 puan arttı.
Almanya'da yatırımcı güveni, ülkede yeni Alman hükümetinin göreve başlaması ve ABD ve Çin arasında gümrük tarifesi anlaşmazlığının hafiflemesiyle mayısta 25,2 seviyesine yükseldi.
Merkezi Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), kurumsal yatırımcı ve analistlerin gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi'nin mayıs ayı sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, endeks, mayısta yeni Alman hükümetinin göreve başlaması ve ABD ve Çin arasında gümrük tarifesi anlaşmazlığının hafiflemesiyle ve istikrarlı enflasyon oranlarıyla geçen aya kıyasla 39,2 puan arttı.
Nisanda eksi 14 puan olan endeks, bu ay 25,2 seviyesine yükseldi. Piyasa beklentisi, endeksin mayısta 11,9 puana çıkması yönündeydi.
Almanya'da Mevcut Durum Endeksi ise mayısta geçen aya kıyasla 0,8 puan düşerek eksi 82 puana indi. Beklenti, endeksin eksi 77’ye yükselmesi yönündeydi.
ZEW’in açıklamasında neredeyse tüm sektörlerde beklentilerin iyileşme gösterdiği aktarılarak, "Özellikle bankacılık sektörü ile otomobil ve kimya endüstrileri gibi ihracat yoğun sektörlerin yanı sıra metal, makine ve çelik üretiminde görünüm iyileşti. ECB'nin son faiz indirimi ve gelecekte beklenen faiz indirimleri özellikle inşaat sektörü için olumlu bir etki oluşturmaktadır." denildi.
ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yatırımcıların beklentilerinin iyileştiğini belirterek, "Yeni federal hükümetin kurulması, tarife anlaşmazlıklarında bir miktar ilerleme ve enflasyon oranının istikrar kazanması iyimserliğin artmasına katkıda bulunuyor." ifadelerini kullandı.
Euro Bölgesi'nde güven arttı
Öte yandan, finansal piyasalar uzmanlarının Euro Bölgesi'ne yönelik ekonomik güvenini yansıtan endeks de mayısta arttı. Söz konusu gösterge, mayısta geçen aya göre 30,1 puan artarak 11,6'ya yükseldi.
Nisanda sert düşmüştü
ABD Başkanı Donald Trump 2 Nisan'ı “Kurtuluş Günü” ilan ederek, Avrupa Birliği de dahil olmak üzere çok sayıda ticaret ortağına yüksek gümrük vergileri uygulaması ZEW Ekonomik Güven Endeksi'nin nisanda 65,6 puan gerileyerek eksi 14 puana düşmesine neden olmuştu.
ABD en büyük ticaret ortağı
ABD, “Made in Germany” mallarının en önemli alıcısı konumunda bulunuyor. ABD, 2024’te 250 milyar Euronun üzerinde ticaret hacmiyle Almanya'nın en büyük ticaret ortağı olmuştu. Almanya'dan ABD'ye 2024’te yıllık yüzde 2,2 artışla 161,32 milyar Euro değerinde mal ihraç edildi. Bu rakam değer bazında Almanya'nın toplam ihracatının yüzde 10,35'ine denk geldi.
Almanya, 2024'te ABD'den 91,32 milyar Euro değerinde mal ithal etti. Bu rakam ülke ithalatının yaklaşık yüzde 7'sine karşılık geldi. 2023'e göre ise ABD'den ithalatta yüzde 3,4’lük düşüş görüldü. ABD, 2017'den bu yana Almanya'nın en çok ticaret fazlası verdiği ülke olarak dikkati çekiyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.