Eskişehir, ileri teknoloji girişimleri için cazibe merkezi haline gelecek
Sanayiyle kurduğu güçlü iş birlikleri ve ticarileşen teknolojileriyle öne çıkan Eskişehir Teknik Üniversitesi Teknoloji Tranfser Ofisi, kenti yüksek teknoloji girişimlerinin cazibe merkezi yapmayı hedefliyor.
ABDULLAH SÖNMEZ / ESKİŞEHİR
Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), 2023 yılında kurduğu Teknoloji Transfer Ofisi (ESTÜ TTO) aracılığıyla hem Türkiye’nin hem de Eskişehir bölgesinin bilgi temelli kalkınmasına katkı sunuyor. Bilgi üretimini destekleyen ve bu bilginin toplumla, sanayiyle ve girişimcilikle buluşmasını sağlayan yapılarıyla Türkiye’nin yüksek katma değerli üretim hedeflerine doğrudan hizmet ettiklerini belirten ESTÜ TTO Yöneticisi Öğr. Gör. Dr. Orkun Başkan, “Temel faaliyet alanlarımız, araştırmacılara sağlanan proje desteğinden sanayiyle kurulan Ar-Ge iş birliklerine, fikri mülkiyetin ticarileştirilmesinden girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. ESTÜ’nün güçlü akademik kadrosu ve araştırma altyapısı, bu süreçlerin başarısında kritik bir rol oynuyor. 2024 yılı itibarıyla kabul edilen 24 ulusal projemizden 9’unun TÜBİTAK 1001 desteği almış olması, üniversitenin araştırma odaklı başarısını ortaya koyuyor. Ayrıca uluslararası düzeyde de SESAR programında Türkiye’ye ilk koordinatörlük unvanını kazandıran ATMACA Projesi gibi örnekler de ESTÜ’nün uluslararası bilimsel itibarını güçlendiriyor” diye konuştu.
Geliştirilen teknolojiler Avrupa’da tescillendi
Sanayi iş birlikleri kapsamında özellikle havacılık, bilişim, savunma ve operasyonel teknolojiler gibi alanlarda öncü projelere imza attıklarını söyleyen Başkan, “Bu çerçevede ülkemizin önde gelen savunma sanayi ve Ar-Ge merkezleri ile yürütülen yenilikçi projeler, Haier-Europe, Hisarlar Makine gibi firmalarla geliştirilen iş birlikleri önemli. 2024 yılında başlatılan 25 Üniversite Sanayi İşbirliği projesi, üniversite-sanayi arasında sürdürülebilir ortaklıkların mümkün olduğunu gösteriyor” dedi. Fikri mülkiyet alanında yapılan yatırımların da dikkat çekici olduğunu vurgulayan Orkun Başkan, sözlerine şöyle devam etti: “ 17 AB ülkesinde aynı anda tescil edilen cam köpük teknolojisi ve elektrikli araçlar için geliştirilen şarj sistemi teknolojilerinin EVBee firmasına devri, üniversitede geliştirilen teknolojilerin küresel pazarlarda yer bulabileceğinin somut göstergeleri olarak öne çıkıyor.”
Bölgenin ihtiyaçlarına göre şekillenen ve sektörler arası iş birliklerini gözeten bir girişimcilik altyapısı kurduklarını açıklayan Orkun Başkan, özellikle derin teknoloji (deep tech), sürdürülebilirlik ve mobilite gibi geleceğin ekonomik alanlarında uzmanlaşan girişimcilerin desteklenmesinin, Eskişehir’i Türkiye’nin yenilik merkezlerinden biri haline getirme vizyonunun temel taşlarından biri olduğuna dikkat çekti. Eskişehir’i yüksek teknoloji tabanlı girişimlerin çekim merkezi haline getirmeyi, fikri haklara dayalı ekonomik modelleri güçlendirmeyi ve yerli sanayinin uluslararası rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Başkan, “Türkiye’nin kalkınmasında üniversitelerin kilit rolüne inanan ESTÜ, bilgi ekonomisinin inşasında aktif ve dönüştürücü bir aktör olmayı sürdürecek. Önümüzdeki dönemde ulusal ve uluslararası yatırımcılarla iş birliklerini artırmak, yeni nesil hızlandırıcı programlar geliştirmek ve girişimcilik ekosistemine daha fazla girişim kazandırmak temel hedeflerimiz arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.