Urfa’nın ilk makarna fabrikası kurulacak

Türkiye’nin 338 kültür buğdayı türüne ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da tarımsal üretimi yeni teknoloji ile yüksek katma değerli makarna ürünlerine çevirecek ilk fabrika yatırımını sürdüren Yiğit Grup, Haziran 2024’te Perilla, Ovella, Makaliya, Ramazan Efendi ve Pastova markasıyla yüzde 14 proteinli makarna, irmik ve noodle üretimine başlayacağını duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Urfa’nın ilk makarna fabrikası kurulacak

Mehmet Nabi Batuk / ŞANLIURFA

Bünyesindeki 7 grup şirketiyle 100 bin metrekarelik üretim alanında hububat bakliyat ve pamuk sektörlerine yönelik faaliyet gösteren Yiğit Group, son olarak 2022 yılında yapımına başladığı irmik ve makarna tesislerinde son aşamaya yaklaşıyor. Bu yatırımla 328 kültür buğdayının kökeni Şanlıurfa’ya yapılan ilk makarna tesisini kuran firma; yurt içi ve yurt dışı pazarlardaki yeni tüketici tercihlerine yönelik olarak Perilla, Ovella, Makaliya, Ramazan Efendi ve Pastova markalarıyla üretim yapacak.

Yiğit Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yiğit, 30 bin metrekare büyüklüğe sahip yeni tesislerinde günlük 400 ton kapasiteyle üretim yapacaklarını söyledi. Değirmenlerinin günlük üretim kapasitesinin ise 500 ton olacağını kaydeden Ömer Yiğit, “338 kültür buğday türünün tamamının kökeni Şanlıurfa topraklarıdır. 12.000 yıl önce dünyada ilk buğday yetiştirilen ve öğütülüp ekmek yapıldığına dair kanıtların bulunduğu yer bizim topraklarımızdır. Bu kadim kültürün bir temsilcisi olarak, Şanlıurfa çiftçilerimizin emeğini katma değeri yüksek, kültürüne yakışır doğallıkta ürünlere dönüştüreceğiz. Güneşin farklı yansıdığı kadim Harran ve Göbeklitepe başta olmak üzere bölgemizin ovalarında çiftçilerimizin alın teri ile yetişen zivago, dariel, burgaz, ovidio buğday cinslerinin harmanı, Yiğit Group mühendisliği ve Endüstri 4.0 teknolojisi buluşturacağız” dedi.

Hedefinde yeni nesil makarna serileri var

Aynı zamanda yeni tüketici tercihlerine yönelik de özel ürün serileri hazırladıklarını söyleyen Ömer Yiğit, firma bünyesinde kurdukları Ar-Ge ekibinin hem ürün çeşitliliği hem sürdürülebilir üretim ve kalite artışı hem de yüksek teknolojili üretim hatları için aralıksız proje geliştirdiğini ifade etti. Yiğit, “Türkiye ve dünyadaki nihai tüketicilerin daha sağlıklı ve daha güvenilir ürünler tüketmesi için ham madde tedarikinden işleme süreçlerine kadar ekolojik ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimsiyoruz. Bunun için Türkiye ve diğer ülkelerdeki tarımsal gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip ediyoruz. Kendi Ar-Ge ekibimiz sayesinde bu alanda teknolojiyi ileri düzeyde kullanacağız. Bilgisayar kontrollü olacak tam entegre üretim tesislerimizde el değmeden makarna üretimi yapacağız. Uzun, kesme, kısa kesme, lazenya ve kelebek gibi standart makarna çeşitlerimizin üretim proseslerinde sona yaklaştık. İrmikte de kurabiyelik ve helvalık çeşitlerimizi piyasaya sunacağız. Ürünlerimizi hem organik hem de glütensiz olarak üretebilecek bir altyapı hazırlıyoruz. Ayrıca bezelyeli, organik mercimekli ve nohutlu özel seri makarnaları da kısa süre içinde portföyümüze ekleyeceğiz. Noodle ürünlerinde de üretim planlamalarımız var” diye konuştu.

Üretiminin büyük bir bölümünü ihraç edecek

Üretecekleri yüzde 14 protein oranına sahip yüksek kaliteli makarnanın büyük bölümünü ihracatta değerlendirmeyi hedeflediklerini ifade eden Ömer Yiğit, şöyle devam etti: “Yurt dışı pazarlardaki en büyük rekabet gücümüzü yüksek protein ve kalite değerlerine sahip ürünlerimiz oluşturacak. Ayrıca yeni nesil makarna serileri de yurt dışı pazarlarımızdaki büyüme ivmemizi destekleyeceğiz. İlk makarna ihracatımızı Afrika, Orta Doğu ve Avrupa pazarlarına gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Afrika, Orta Doğu pazarında şimdiden önemli iş ilişkileri kurduk. Güney Amerika pazarlarına da açılmayı planlıyoruz. Bu vizyonla ihracatımızın ülkemize yıllık yaklaşık 64.8 milyon dolar katkı sağlamasını ön görüyoruz.”