Yaş meyve sebzede şubat ihracatı 319 milyon doları aştı
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 319,3 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç ettiğini açıkladı. Gürüz, hacimde en güçlü ivmelenmeyi Irak, Azerbaycan ve Hollanda pazarlarında yakaladıklarını bildirdi.
MERSİN/EKONOMİ
Yılın ikinci ayındaki dış satımda miktarda yüzde 16’lık düşüş yaşanmasına rağmen değer artışı sağladıklarını kaydeden Gürüz; özellikle limon, mandalina, çilek ve narı daha yüksek fiyatlarla pazarladıklarını söyledi. Yüksek talep gören ürünler arasında patates, ayva, hıyar, limon ve karnabaharın üst sıralarda yer aldığını aktaran Gürüz, “Mandalina en büyük ihracat kalemimiz oldu. Bu ürünü domates ve limon izledi. Mandalinada yüzde 2 artışla 86,8 milyon, domateste yüzde 3 artışla 44,1 milyon, limonda yüzde 32 artışla 43 milyon dolara ulaştık. Biber, nar, elma ve portakal en çok ihraç ettiğimiz diğer ürünler oldu. Hacimde en güçlü artışı yüzde 1.823 artış ve 6,5 milyon dolarla patateste yakaladık” dedi.
İhracatın yüzde 49’u Rusya, Irak ve Romanya’ya
Pazarda yüzde 37,3 payla Bağımsız Devletler Topluluğu’nun ilk sırada bulunduğunu aktaran Gürüz, “En fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde 74 milyon dolarla Rusya ilk sırayı aldı. Rusya’da yüzde 5 değer artışı sağladık. Yüzde 55 artış yakaladığımız Irak, yüzde 16 pay ve 51, 9 milyon dolarla ikinci, yüzde 4 artış sağladığımız Romanya yüzde 10 pay ve 30,9 milyon dolar değerle üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri, Ukrayna, Almanya, Polonya, Bulgaristan ve Sırbistan takip etti. Hacimsel artışlarda Irak, Azerbaycan ve Hollanda dikkat çekti. Azerbaycan’a yüzde 39 artışla 4 milyon dolar, Hollanda’ya yüzde 31 artışla 5,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik” diye konuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.