Türkiye fuarları, doğu ile batının buluşma noktası oldu
2025 yılında 407 fuara ev sahipliği yapacak olan Türkiye, vize sorunlarından ötürü Avrupa’ya ulaşamayan Asya, Afrika ve Orta Doğu iş dünyasını Avrupa pazarı ile buluşturacak. Güvenlik gerekçeleri ile kıtadan çıkmayan Avrupa iş dünyası da Türkiye’deki fuarlar sayesinde hedef pazarlarına ulaşma şansı yakalıyor. Fuar ve sergi hizmetlerinde bölgesel bir güç olmayı başaran Türkiye, 767 bin metrekarelik fuar alanı ile vize krizi, iktisadi daralma ve savaşlar gibi birçok gelişmeden ötürü tıkanan dünya ticaretinde, akışı sağlayan az sayıdaki unsurdan bir tanesi olarak umut vaat ediyor.
MURAT KÜÇÜK
AVRASYA bölgesinin fuar ve sergi merkezi Türkiye, 2025 yılında farklı sektörlerden birçok fuara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin mevcut (TOBB) 2025 yılı fuar takvimine göre; sen boyunca Türkiye’de 407 fuar gerçekleştirilecek. 5’i genel, 114’ü uluslararası ihtisas ve 288’i de ihtisas türünde düzenlenecek fuarların 206 tanesi İstanbul’da, diğerleri ise farklı şehirlerde organize edilecek. Türk fuarcılığının beşiği olarak nitelendirilen İzmir, yıl boyunca 34 fuara ev sahipliği yapacak. Başkent Ankara ise 24 fuarda ziyaretçilerine kapılarını açacak. Birçok alanda olduğu gibi fuar endüstrisinde de hızlı bir büyüme gerçekleştiren Antalya’nın da 30 fuar organizasyona ev sahipliği yapması planlandı. Bursa’da 13, Gaziantep 10 ve Adana’da da 9 fuar, Türkiye’nin ve dünyanın farklı noktalarından gelen profesyonellere yeni fırsatlar sunacak.
T.C. Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye; yaklaşık 767 bin metrekare kapalı fuar alanı kapasitesi ile dünya çapındaki fuar alanlarının yüzde 1.7'sine, Avrupa'dakilerin ise yüzde 4.54'üne ev sahipliği yapıyor. Fuar alanı büyüklüğü bakımından Avrupa'da 6'ncı olan Türkiye, dünyada ise 10'uncu sırada konumlanıyor. Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’nun kesişme noktasındaki Türkiye, farklı yatırımlara imza atıyor. Birçok fuar merkezinde genişletme çalışmaları sürerken bir o kadarında da projeler hazır ve imzalar bekleniyor. Hükümet, belediyeler, ticaret ve meslek odaları fuar ve sergi hizmetlerinde organize hareket ederek sektörün gelişimine katkı sağlıyor.
Zirvede tarım ve gıda var
2024 yılında düzenlenen fuarların konseptlerine baktığımızda; en fazla sayıda gıda ve tarım odaklı fuarların düzenlendiğini görüyoruz. Bu başlıkları hazır giyim-tekstil, eğitim, inşaat-yapı malzemeleri, enerji, mobilya ve tıbbi cihazlar izliyor.
Organizatör çok ama sektör belli firmaların liderliğinde büyüyor
TOBB’a kayıtlı fuar organizatörü firma sayısı, bir başka deyişle Türkiye sınırları içerisinde fuar düzenleme yetkisi olan firma sayısı 412. Ancak bu firmaların hepsi aktif şekilde her yıl bir fuar düzenlemiyor. Hatta her yıl düzenli olarak birden fazla fuar organize eden firma sayısı 40’ı geçmiyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.