Sağlık sektöründe hedef, ülke ihracatının yüzde 10’unu yapmak
Sağlık sektörü 2003 yılında 14 milyon dolarlık ihracat yaparken son rakamlarla bu hacim 5 milyar dolara kadar çıktı. Sektörün hedefi Türkiye’de yapılan toplam ihracatın yüzde 10’unu gerçekleştirmek. Bunun için birliktelik ve kolektif hareket etme vurgusu yapılıyor.
BARIŞ SEDEF
Medikal endüstrisinin Avrasya'daki en büyük ve en kapsamlı buluşması olan Expomed Eurasia Fuarı, 24 Nisan 2025 tarihinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. 120'yi aşkın ülkeden, 30 binin üzerinde sektör profesyonelini İstanbul’da buluşturan organizasyon yeni işbirliklerine kapı aralamayı hedefliyor.
RX Tüyap Genel Müdürü Berkan Öner, Expomed Eurasia Fuarı’nın 30 yıldır aralıksız gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, “Pandemi döneminde de fuarımızı gerçekleştirdik. O dönemde hem ülkemizin hem de çevre ülkelerimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına fuarımızın farklı bir misyonu oldu” dedi. Fuarın alanında dünyada ilk üç fuar arasında yer aldığına dikkat çeken Öner, “Globalde Almanya ve Dubai fuarlarından sonra Expomed Eurasia geliyor. Hem ülke hem de bölge ekonomimize ciddi katkıları sağlıyor” diye konuştu. 27 ülkeden 250’nin üzerinden yurt dışından katılımcının fuarda yer aldığına işaret eden Öner, “Toplamda 650 firma ve temsilciliği fuarımıza yer alıyor. Toplamda 5 salon ve 70 bin metrekare bürüt alanımızı bu fuar için tahsis etmiş durumdayız” şeklinde konuştu. Öner, fuarın yerli ve milli cihaz üretiminin yaygınlaşması ve yeni pazarlar açısından fuarın önemine de vurgu yaptı.
Sektörün ihracatı 14 milyon dolardan 1,4 milyar dolara çıktı
Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Metin Demir, sektörün ihracat ayağında 100 kat büyüme kaydettiğine işaret ederek, “2003’te 14 milyon dolar olan ihracatımızı 2023’te 1,4 milyar dolara çıkardık. Pandemi döneminde ise ihracat hedefleri doğrultusunda 5 milyar dolarlık ihracat yaptık. O dönemki ihracat hedefi ise 500 milyon dolardı” şeklinde konuştu. Ülke ihracatının yüzde 10’luk kısmını sağlık sektöründe paydaşlarla yapabilecek potansiyele sahip olduklarının altını çizen Demir, “Bugün şartlar zor olsa da var olan üreticilerimizi koruyarak daha büyük hedeflere yelken açabiliriz. Birlikte hareket edersek sürdürülebilirliği sağlayabiliriz. Sektör olarak çeviklik ve dayanıklılığı da gündemimize almamız gerekiyor şartlar zor yolumuz uzun” değerlendirmesinde bulundu. Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemal Yaz, Expomed Eurasia Fuarı’nın ürün ve teknoloji sergilemenin ötesinde ürün ve bilgi paylaşımının da en önemli platformlarından birisi olduğunu söyledi.
Sağlık, Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında olabilir
Sağlık Bakan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, bakanlık olarak üreticileri destekleyemeye özen gösterdiklerine işaret ederek, “Türkiye insan gücünde çok şanslı. Türkiye dünyanın sayılı ülkeleri arasında. Dünyaya baktığınız zaman kalite ve fizibilite anlamında da önemli bir ülkeyiz hem maliyeti düşük hem de kalitesi yüksek ürünler üretebiliyoruz. Sağlık sektörü Türkiye’nin lokomotifi olabilecek sektörleri arasında. Henüz gücünü ispat etmemiş bir sektör ‘Üreten Sağlık’ modeliyle bunu yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) onayladığı ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak her türlü projeye destek verdiklerini kaydeden Memişoğlu, “Bu çalışma önceden de vardı. Biz bunu hızlandırdık” şeklinde konuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.